Előfizetői tartalom

Kétéves a szuperállampapír – Elképesztő indulás után jött a kijózanodás, de mi lesz ezután?

Éppen ma van két éve, hogy elindult a lakossági állampapírpiac eddigi legnépszerűbb konstrukciója. Elképesztő rajtot nyomott a szuperállampapír, a teljes megtakarítási piacot állva hagyta, sőt, még a többi lakossági állampapír kenyerét is elvette. Mostanra azonban már elérte egyik fő célját, a megtakarítási piac gyakorlatilag telítődött a szuperállampapírral.  De hogyan jutottunk el idáig és milyen jövő elé néz a kétség kívül legnépszerűbb magyar megtakarítási termék?

Közel 5600 milliárd szuperállampapírban

Egyik lakossági állampapír sem tud felmutatni olyan vagyonállományt, amilyennel a szuperállampapír rendelkezik a piacon, nem beszélve arról, hogy ezt két év alatt sikerült ide feltornázni: a 2019 júniusában induló Magyar Állampapír Plusz már közel 5600 milliárd forintnyi állománnyal bír, tehát a teljes lakossági állampapírpiac megtakarításainak közel 60%-a koncentrálódik ebben a kategóriában.

Ahogyan arról korábban már többször írtunk, rendkívüli népszerűségnek örvendett induláskor a MÁP+, az indulás hónapjában több mint ezermilliárd forintot jegyeztek belőle a magyarok.

A papír népszerűsége jó pár hónapig messze felülmúlta nemcsak a többi állampapírét, hanem minden más megtakarítási piaci termékét is, hónapról hónapra 300-400 milliárd forint körüli összegeket jegyeztek szuperállampapírból az első fél évben.

A cikk tartalmából:

  • A lakossági állampapírpiac megtakarításainak közel 60%-a mára szuperállampapírban van.
  • Az első hónapokban elképesztő volt a kereslet, de a lelkesedés hamar megtört, a koronavírus-válság után sem állt már helyre.
  • Az egyik fő célját elérte a MÁP+, de kérdés, van-e még benne erő és mi lesz, ha tényleg beindul az infláció?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés