budapest lánchíd oroszlán
Befektetés

Kettészelte a koronavírus a magyar alapkezelők piacát: kiugró profitok és lefeleződött nyereségek

Felemás év lett a legnagyobb alapkezelőknél a koronavírussal szegélyezett tavalyi év: a friss beszámolók szerint az OTP Alapkezelő profitja egy év alatt lefeleződött, miközben a Hold Alapkezelő profitja 70%-ot ugrott. A legnagyobb vagyont befektetési alapokban továbbra is az Erste Alapkezelő kezeli, de ha a pénztári és biztosítói vagyonokat is nézzük, ismét az OTP kerül az első helyre.

Tavaly év végén a BAMOSZ adatai szerint összesen 6184 milliárd forintnyi vagyon volt a hazai befektetési alapokban, ebből 5685 milliárd a tíz legnagyobb alapkezelőnél. Ezzel a legnagyobb szereplők piaci koncentrációja megközelítette a 92%-ot, ami az utóbbi évek trendjéhez képest jelentős fordulat: eddig a kisebb alapkezelők javára csökkent a koncentráció mértéke, de a 2019-es 83%-os vagonkoncentráció után a tavalyi 92% jelentős ugrás.

A BAMOSZ-on és az éves jelentésekből elérhető adatok szerint tavaly az Erste Alapkezelő őrizte meg első helyét a legnagyobbak listáján, őt az OTP, a KBC Asset Management (K&H), az OTP Ingatlan és az Eurizon Asset Management (korábban CIB) követi. Az első tíz helyen igazából nem történt változás 2019-hez képest, inkább a kezelt vagyonban vannak eltérések:

  • Az Erste Alapkezelő 2018-ban vette át a befektetési alapokban kezelt vagyon tekintetében az első helyet az OTP Alapkezelőtől, ezt a pozíciót tavaly is sikerült fenntartania, még úgyis, hogy az OTP Alapkezelő nagyon megközelítette az első helyet.
  • Az OTP kezelt vagyona növekedést mutatott 2019-hez képest, nem sokon múlt, hogy utolérje az Erstét. Az 1079 milliárdos kezelt vagyonnal az Erste mellett az OTP Alapkezelő az egyetlen, amelynek a hazai szolgáltatók közül sikerült meghaladnia az ezermilliárdos, befektetési alapokban kezelt vagyont.
  • A harmadik helyezett K&H Alapkezelő kezelt vagyona valamelyest csökkent ugyan egy év alatt, de így is megőrizte a dobogós helyezést (az alapkezelő vagyonát már a KBC AM kezeli).
  • Az OTP Ingatlan Alapkezelő mintegy 20 milliárdnyi vagyonnövekedéssel megtartotta a negyedik helyet, az ötödik hely pedig az Eurizon Asset Managementé (korábban CIB Alapkezelő) lett, több mint 40 milliárdos vagyongyarapodással egy év alatt.
  • A Hold és Budapest Alapkezelőknél is nőtt egy év alatt a kezelt vagyon, előbbi 400, utóbbi 323 milliárddal zárta 2020-at.
  • A lista vége felé lévő Aegon és Diófa is növelni tudta vagyonát, míg az MKB-Pannónia alapkezelőknél vagyoncsökkenés figyelhető meg.

Nominálisan a legnagyobb vagyonnövekedést az Erste Alapkezelő mutatta fel egy év alatt több mint 90 milliárd forinttal, míg arányaiban a Hold és Diófa alapkezelő tudta legnagyobb mértékben növelni befektetési alapokban kezelt vagyonát, több mint 12%-kal.

Nem mindenki szenvedte meg a koronavírust

Bár tavaly azért meglátszódott az alapkezelők profitján a koronavírus hatása, nem mindenkinél negatív értelemben.Tavaly a részvényalapok és egyes árupiaci alapok is nagyot mentek, a tavaszi piaci lejtmenetet sok alapnak sikerült teljesen ledolgoznia:

Az alapkezelői nyereségeket bemutató listán érdemes pár szóban külön említést tenni a K&H/KBC kiugró nyereségének adatáról. Az alapkezelő tevékenységi körét tavaly nyáron vette át a KBC magyar fióktelepe, az adózott eredmény soron látható ugrás tehát elsősorban ennek az értékesítésnek, és nem a szokásos tevékenységnek tudható be.  Az értékesítésről egyébként itt írtunk:

Mindeközben az OTP Alapkezelő jelentős profitvisszaesést szenvedett el tavaly 2019-hez képest. Bár több OTP-alap is benne volt tavaly a 10 legjobban teljesítő alapban, az OTP Supra például jelentősebb mínuszt könyvelt el, ez részben magyarázhatja az alapkezelő visszaeső profitszámát is (a Supra felülteljesítés esetén jelentős sikerdíjat tud behozni a szolgáltatónak, ez jelenleg 20%).

Az OTP után nagyon látványos ugrással a Hold Alapkezelő került fel a harmadik helyre a legtöbb profitot termelő szolgáltató listáján. Miközben két éve az alapkezelő 2,6 milliárdos, tavaly már 4,4 milliárdos nyereséget termelt. Az alapkezelő számait a tavalyi kiugróbb kapott osztalék sor dobhatta meg, az alapkezelő máltai bejegyzésű hedge fundokkal is rendelkezik.

Nem sokkal marad le a Hold mögött az MKB-Pannónia Alapkezelő 4,3 milliárd forintos profittal. Emellett 4 milliárd feletti nyereséggel zárta 2020-at az OTP Ingatlan Alapkezelő is.

A listán összesen öt alapkezelő tudta növelni profitját egy év alatt, ők a K&H, a Hold, az MKB-Pannónia, az OTP Ingatlan és a Diófa. A többiek profitja viszont elmaradt a 2019-ben mérttől.

Jelentős pénztári és biztosítói pénzek a nagyoknál

Az éves beszámolókból az is kiderül, hogy a legnagyobb alapkezelők mekkora vagyont kezelnek pénztárak és biztosítók számára. Az alábbi táblázat összefoglalóbb képet mutat arról, hogy az egyes alapkezelők kezelt vagyona ténylegesen mekkora. Ez ugyanis a legtöbb esetben nemcsak a befektetési alapokból áll, a szolgáltatóknál sok esetben legalább ilyen fontos a más intézményi ügyfelek számára végzett vagyonkezelés.

A táblázat alapján a legtöbb vagyont az OTP Alapkezelő kezeli, őt az Erste, majd a K&H (KBC) követi.

Az adatokból az is látszik, hogy a pénztári vagyonkezelés az OTP-nél, az MKB-Pannóniánál és az Aegonnál a leghangsúlyosabb, míg a biztosítói vagyonkezelés az MKB-Pannóniánál emelkedik ki.

A lenti táblázat értékeit a társaságok kiegészítő mellékletére alapozva gyűjtöttük ki.

Ezzel összefüggésben megnéztük azt is, hogyan alakult a vagyonarányos megtérülés (a teljes kezelt vagyonra vetítve) a szektor legnagyobb szereplőinél. Közülük a fent említett értékesítés és kiugró profit miatt egyedül a K&H esetében haladta meg ez az érték az 1%-ot, ezt követően

  • a Hold Alapkezelő megtérülése lett a legjobb 0,73%-kal, de nem sokkal marad le mögötte
  • az OTP Ingatlan 0,71%-kal,
  • az OTP és az MKB-Pannónia gyakorlatilag fej-fej mellett végeztek a harmadik legnagyobb, 0,67%-os megtérüléssel.

Mindezt úgyis lehet értelmezni, nagyon leegyszerűsítve, hogy minél nagyobb ez az arány, annál több pénzt zsebelnek be a szolgáltatók a kezelt vagyonra vetítve, tehát lényegében a nagyobb arány drágább szolgáltatót jelent (illetve ez esetben magyarázat, hogy ezeknél a szolgáltatóknál a sikerdíjas alapok száma magasabb). A sikerdíj kapcsán egyébként jelentős változásokat tervez itt az EU, amiről bővebben itt írtunk:

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
nato csúcs orbán viktor joe biden
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
nagy britannia buckingham palota
madrid shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavírus vakcina novavax