Előfizetői tartalom

Lehangoló nyomor, csodálatos kultúra, száguldó árfolyamok

Bár a globális részvénypiacok a tavalyi koronavírus sokk óta szinte minden régióban és országban rengeteget emelkedtek, India az utóbbi időben kiemelkedően teljesít a technikai elemzés szempontjából. A vezető indexek az elmúlt egy évben közel 20%-kal múlták felül az amúgy is száguldó S&P 500 teljesítményét. Bár a tavasz nagy része a relatív erő elillanásáról szólt, május közepe óta ismét visszatért Panjabi MC lendülete, és Mumbai piacai erős technikai képet mutatnak.

Kevés lehangolóbb van annál a negatív élménynél, amit Ázsia legnagyobb nyomortelepén tapasztal meg az ember. Néhány éve jártam az elhíresült Dharavi Slum-ban, ami Mumbai egy viszonylag központi helyén található. Ha azt gondolod, hogy a VII. kerület a túlzsúfolt, akkor ott járva egészen más perspektívába kerül Budapest legkisebb közigazgatási egysége, ahol alig több, mint 50 000 ember él. Ugyanis a még ennél is kisebb Dharavi alig két négyzetkilométernyi területe egy millió embernek az otthona.

Itt a csatornázás, az elektromosság, a szemétszállítás, és általában a közszolgáltatások helyzete fényévekre van a világ szerencsésebb részein tapasztaltaktól. A közlekedés egészen valószerűtlenül szűk sikátorokban történik, az “utca” tele van sárral, és ahol mégis van egy kis szabad tér, ott a szó legszorosabb értelmében vett szemétdombok találhatóak, amiken gyerekek játszanak a legnagyobb természetességgel. Az alatt a két óra alatt, amíg ott voltam, végig a számon át vettem a levegőt, mert a bűz annyira elviselhetetlen volt, hogy az orromon keresztül képtelen lettem volna erre.

Persze könnyű lenne elítélni az ott élőket, hogy a saját hibájukból vannak ott, de a valóságban a legtöbben keményen dolgoznak és tanulnak, hogy kikerüljenek onnan. Rengetegen valamilyen eldugott faluból jönnek, ahol még annyi esélyünk sincs kitörni a szegénységből, mint a Dharaviban. Számos alapítvány és jótékonysági szervezet létezik, amelyik felvállalja a rendrakás, a közszolgáltatások javításának hálátlan feladatát, vagy segélycsomagok és oktatás révén igyekszik javítani a helyzeten. Ha lassan is, de van némi javulás ezeken a területeken.

Erről szól még a cikk:

  • Merre tart az indiai piac?
  • Egy száguldó IT cég az utolsó ellenállás előtt.
  • Két hónap alatt 25%-ot jött vissza a bankpapír és még nincs vége.
  • Bődületes relatív erő az emberarcú tech cég grafikonján.
  • Robbanás előtt is lehet a vezető utazási oldal.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés