FONTOS Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a szerda reggeli adatok
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
Befektetés

Európa-szerte sláger a befektetés, amit a magyarok is keresnek

Portfolio
A friss statisztikák szerint a részvényalapokat keresték leginkább az európai befektetők az első negyedévben, de több milliárd eurónyi friss tőke áramlott kötvény és vegyes alapokba is. Ez egybecseng a magyar befektetők érdeklődési körével is, ugyanis itthon is leginkább a vegyes és részvényalapok a népszerűbb kategóriák. Az adatokból kiderül az is, melyik szektor tulajdonában van  a legtöbb befektetési alap és mely országok vannak a lista legelején a kezelt vagyont tekintve.

A UCITS alapok mentek nagyot

A UCITS és alternatív befektetési alapok (utóbbiak képezik itthon az alapok többségét) nettó vagyona az év első három hónapjában 4,5%-kal bővült, ezzel megközelítve a 20 ezermilliárd eurót. A kategóriák közül a UCITS alapok kezelt vagyona 5,6%-kal, a többi alapé pedig 2,6%-kal bővült.

Nettó értékesítésben is nagyobbat mentek az első negyedévben a UCITS alapok (ezek számosságukban és kezelt vagyonukban is meghaladják Európában az alternatív alapok számait), összesen 169 milliárd eurónyi nettó tőke áramlott ebbe a kategóriába, míg az alternatív alapok csak 32 milliárdot gyűjtöttek.

efama1
Az európai befektetési alapok kezelt vagyona (b) és nettó értékesítése (j) negyedéves bontásban, forrás: Efama

A részvényalapokat keresik a befektetők

A legnagyobb kereslet az első negyedévben a részvényalapok iránt volt, a tőkebeáramlás új csúcsot döntött: már a tavalyi negyedik negyedévben is kiemelkedő keresletet mutattak a befektetők a részvényalapok iránt 129 milliárd eurós tőkebeáramlással, de még ezt is sikerült idén meghaladni a 133 milliárd eurós beáramlással. Az Efama jelentése kitér arra, hogy a részvényalapok kiemelkedő kereslete mögött a jól teljesítő részvénypiacok és kedvező hozamok húzódnak.

A részvényalapok mellett a kötvény és vegyes alapokat is keresik a befektetők, a kötvényalapok nettó értékesítése 54 milliárd eurót tett ki az első negyedévben, míg a vegyes alapok 34 milliárdot gyűjtöttek.

A pénzpiaci alapok 2020 első negyedéve óta most először könyveltek el tőkekiáramlást, ezekből az alapokból összesen 80 milliárd euró áramlott ki. Vélhetően az állhat a tőkekivonás mögött, hogy a bizalom visszatértével a befektetők is inkább a hosszabb távú alapokat választják.

Az alapok kereslete kategóriák szerinti bontásban, negyedévente, forrás: Efama

Magyarországról már egészen májusig bezárólag vannak információk a befektetési alapok értékesítési számairól, ezek alapján a vegyes alapok tőkegyűjtése a legszembetűnőbb, a kategóriába már 189 milliárdnyi friss tőke áramlott idén. A részvényalapok 69 milliárd forinttal a másodikak, a kötvényalapok 11 milliárddal pedig a harmadikok a sorban.

bamosz3-460850

Németország vezet

Az Efama statisztikái kitérnek arra is, hogy a tavalyi év végén a legtöbb befektetési alap Európában a biztosítók és nyugdíjalapok kezében volt, ami a teljes kezelt vagyon 41%-át jelentette. A második legnagyobb tulajdonosi kör nagyjából hasonló megoszlásban a háztartásoké és egyéb pénzügyi intézményeké 25 és 24%-os megoszlásban.

Ha országos bontást nézünk, akkor a legtöbb vagyont befektetési alapokban Németországban kezelik, ezt követi az Egyesült Királyság, majd nem sokkal lemaradva Franciaország.

efama3
Befektetési alapokban kezelt vagyon tulajdonosi kör (b) és országonkénti (j) megbontásban, forrás: Efama

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
faanyag építkezés
gyerekek_shutter
amerikai kongresszus capitolium sötétség

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Piaci trendek, fordulók azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
gettyimages-505499637