Előfizetői tartalom

Brazil zászló alakzat - tombol a szamba a részvénypiacon

Brazília a koronavírus válság egyik nagy vesztese volt, mind társadalmi, mind tőzsdei értelemben. A dél-amerikai országban volt a világon a harmadik legtöbb fertőzés és a második legtöbb haláleset a COVID-19 miatt. A borzasztó számokat Brazília mérete sem igazolja, hiszen népességarányosan a tizedik legrosszabb adattal rendelkezik a szamba hazája (ugyanezen szomorú listán volt sokáig első és még most is második hazánk). A vírus hatásai a részvénypiacokat sem kímélték. Az országgal kapcsolatban leginkább figyelt index, a Bovespa tavaly év elején szinte még a 120 000 pontot is megérintette, de február végén és márciusban néhány hét leforgása alatt majdnem az értékének a felét is elveszítette. Azóta itt is megtörtént a gyors visszakapaszkodás, de a nagy zuhanás miatt a brazil piac sokáig lemaradónak számított. A mostani helyzete azonban a technikai elemzés szempontjából minden egyéb probléma ellenére ígéretesnek tűnik.

EWZ

Az ország méretéhez képest a Brazil Értéktőzsde - trendibb néven B3 - az ország és a gazdaság méretéhez képest nem számít nagynak. Az itt forgó mintegy 370 részvény összesített piaci kapitalizációja 1 000 milliárd dollár körül mozog, ami alatta marad az olyan piacokénak, mint Johannesburg vagy Teherán. Az igazán komoly vállalatok idővel legalább a letéti jegyeiket bevezetik valamelyik fejlett piacra, ezért az iShares MSCI Brazília ETF-ét elemezzük, ami eleve az a tengerentúli piacra lett kitalálva. Ezek után pedig szintén olyan egyedi részvényeket veszünk górcső alá, amelyek az amerikai piacon is forognak.

A brazil ETF-ben csak november végén érkezett az aranykereszt, ami hosszútávra is egy pozitív jel. A trend útja ezután sem volt könnyű, a tél folyamán egy igen nagy korrekciót mutatott be az árfolyam. Innentől kezdve viszont egy kellemes trendcsatornában helyezkedett el az árfolyam, és bár a trendvonallal flörtölt inkább, mint a csatornavonallal, a lendületre így sem lehetett panasz. A rengeteg nagy profittal rendelkező pozíció ellenére a charton egy zászló alakzat jött létre, csak oldalazás történik és kevesen zárnak pozíciót, ráadásul az ő részvényeiket is felszívja a piac.

Külön előny, hogy a mostani sáv alja a korábbi rés teteje, ami szintén jelzi a vevők erejét. Amíg ez a szint megtartásra kerül, van ok az optimizmusra.

Erről szól még a cikk:

  • Hol van a zászlón az ellenállás a brazilok ETF-ében?
  • Melyik vegyipari cégben alakult ki szép trend?
  • Hogyan hozott össze 50%-ot hetek alatt az élelmiszeripari óriás?
  • Melyik repülőgépgyártónak hálálták meg a befektetők a meglepően jó biztonsági statisztikákat?
  • Hol található a legfontosabb ellenállás a világ egyik legnagyobb bányászati részvényénél?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés