Előfizetői tartalom

Elszálltak a nyersanyagárak, folytatódik az őrület az árupiacokon

Az árupiacokon hatalmas emelkedés zajlott le idén. A legtöbb ide tartozó határidős terméket magában foglaló Commodities Research Bureau (CRB) index az év első felében 28%-kal került feljebb és szerdán sokadszorra ért el egy kitörés során új 2021-es csúcsot. Az árupiaci eszközosztály hosszútávon csak most kezdte el emelkedő trendjét, amennyiben úgy gondoljuk, hogy az évtizedes távlatban lévő csökkenő trendben tényleg meg is történt a fordulat. Az idei emelkedésről jónéhány eszköz levált - akár átmenetileg, akár végleg. Mégis van öt olyan termék a piacon, amelyek vagy szintén új 2021-es maximumra kerültek, vagy a technikai elemzés szempontjából nagyon jól néznek ki. Ezek közül kettő az ún. soft commodity-k közül kerültek ki, három pedig energiahordozó. Emiatt nem mondható az, hogy egyoldalú és túlzottan fókuszált lenne a trend, mégis érdemes megnézni, hogy melyek tartoznak a vezetők közé és mit várhatunk tőlük.

CRB

Az árupiacot nagymértékben lefedő CRB index hosszútávon évtizedes viszonylatban volt csökkenő trendben. A fő emelkedő ciklus még 2008-van véget ért, egy hatalmas lufifújás után kipukkanva. Ezt követően egy hosszútávú csökkenő trend vette kezdetét, amelynek hatásaira jellemző, hogy a CRB csak idén áprilisban tudott a 20 évvel ezelőtti szintekre visszakapaszkodni. Ugyanezen értékek voltak egyébként, amelyek még 2009-ben a pénzügyi piacokat jellemző pánik idején kijelölt mélypontok is. Másképpen megfogalmazva: 2008-ban nemcsak egy nagy pánik történt, hanem egy tényleg nagyon tartós trend indult meg lefelé, ami legjobb esetben is legalább 12 éven át tartott.

Rövidebb távon a korábbi évek szenvedéstörténetének már nincs nyoma. Az index korábbi cikkünkben is említett módon egy tiszta, és valószínűleg a fundamentumoktól sem mentes trendben van. Mivel a komponensek sora eléggé heterogén, ezért időről időre a megingások egyáltalán nem meglepőek, de egyelőre az idei évet a CRB kisebb korrekciókkal megúszta, jelezve, hogy

mind a pénzbőség, mind a nyersanyagok felé zúduló kereslet továbbra is erős nagy általánosságban.

Erről szól még a cikk:

  • Kitörés az árupiaci indexben
  • Erős ellenálláshoz jött vissza a kávé
  • Úgy veszik a cukrot, mint a cukrot
  • Mostanra túlvettség alakult ki az olaj piacán
  • Tiszta trend, de fordulós jelek a fűtőolaj esetén
  • Korrekció után folytathatja a trendet a földgáz

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés