Előfizetői tartalom

Száguldanak az ingatlanárak: mutatjuk, hogy lehet ezen pénzt keresni

Ingatlanközvetítő, hirdetések, időpontegyeztetés lakás bemutatására, kérdések megválaszolása, hosszas alkudozás, szerződés egyeztetése, ügyvédi díjak, felújítás, közművek átírása, illeték: hosszasan sorolhatnánk az ingatlanbefektetés díjait és időrabló teendőit. Persze a lakásba és hasonló örök értékű eszközbe fektetők általában nem járnak rosszul hosszútávon, de nem feltétlenül van szükség arra, hogy a rengeteg költséget és időt erre szánják, hiszen a tőzsdén is számos részvény, ETF van, amelyek befektetői kivehetik a részüket az ingatlanpiac emelkedő trendjéből. Megnéztünk néhány példát és a technikai elemzés segítségével a piaci helyzetet is, ami már csak azért is izgalmas, mert az ingatlanárak meredek emelkedésnek indultak a tengerentúlon is.

A koronavírus okozta lezárások az első ijedtség után egyáltalán nem okoztak visszaesést az amerikai ingatlanpiacon. Sőt, az eszközosztály legismertebb mutatója, a Case - Shiller ingatlanpiaci index szemmel láthatóan meredekebb emelkedésbe kapcsolt a lezárások alatt. Pedig legkésőbb 2007 óta is érzékelhető volt évekig, hogy a nagy gazdasági visszaesésekre - különösen ha a problémák az ingatlanpiacról és az ottani buborékok kipukkanásából indultak - érzékenyen és akár sokáig tartó agóniával reagál a szektor. Akkor évekig tartó csökkenés volt tapasztalható, és csak öt év után kezdett el kimászni a gödörből az ingatlanpiac.

Most azonban egészen más volt a helyzet. Bár a visszaesés a reálgazdaságban drasztikus volt, viszonylag rövid ideig tartott. Ennek egyik oka a fiskális és monetáris politika gyors és erőteljes reakciója volt. Ennek összes hatását csak évek múlva fogjuk tudni felmérni, de annyi már most bizonyos, hogy a gazdaságba pumpált rengeteg pénz jelentős része a részvény-, áru- és ingatlanpiacokon kötött ki, nagymértékű áremelkedést generálva a legtöbb eszközosztályban.

A másik ok pedig abban keresendő, hogy a lakóingatlanok szerepe a rengeteg otthon töltött idő miatt felértékelődött, különösen a nagyobb, kerttel rendelkező, kényelmesebb házak kapcsán. A Case - Shiller index elmúlt 20 éves teljesítménye vetekszik az S&P 500-al, és az elmúlt másfél évben a felgyorsulás következtében 19%-kal emelkedett és az egy éves növekedési adat is 15 éve nem látott magasságban van. Ez a hosszú távú grafikon az utolsó egy évének meredekségén is meglátszik.

Erről szól még a cikk:

  • Megpattan-e a támaszról a szektor ETF-e?
  • Bíznak-e az irodába való visszatérésen a befektetők?
  • Melyik igazi amerikai szegmensben van a legtöbb fantázia?
  • Hol van még ellenállás a lakóingatlan részvény piacán?
  • Mi várható a szállodaépület tulajdonosoknál?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés