budapest lakások
Befektetés

Véget ért a magyarok ingatlanmániája? Alig veszik már a régi kedvencet

Ahhoz képest, hogy pár éve milyen irdatlan összegeket raktak a magyarok ingatlanalapokba, idén már mínuszban van az egykor népszerű kategória nettó kereslete, a legnagyobb ingatlanalapok vagyona nem tud érdemi növekedést felmutatni. Pedig annak, aki biztonságosabb és a tőkepiacoknál kevésbé kockázatos befektetést keres, jó választás lehet egy ingatlanalap: az éves hozamok a legnagyobb alapoknál 3-8% között vannak, de fél év alatt is lehetett 4% felett keresni.

Visszafogott hozamok a magyar ingatlanalapoknál

Az alábbi ábra is bizonyítja, hogy indokolt volt ingatlanalapban tartania a pénzét annak, aki biztonságosabb és a tőkepiacoknál kevésbé kockázatos befektetést keresett. Bár a legjobban teljesítő ingatlanalapok féléves hozama nem ért a nyomába a részvényalapok teljesítményének, nem elhanyagolható szempont, hogy az ingatlanalapok sokkal kisebb árfolyamingadozást mutattak az utóbbi évben, mint a kockázatosabb befektetések.

A befektetési alapok féléves összefoglalói közül eddig az alábbiak jelentek meg a Portfolio-n:

A legjobban teljesítő lakossági, forintos ingatlanalap az idei féléves hozamok alapján az OTP Prime Alap kicsivel több mint 4%-os hozammal, az alap az elmúlt egy évben igen látványos, 7,6%-os teljesítményt ért el.

A második a listán szintén szép hozammal a Raiffeisen Ingatlan A sorozata 3,5%-kal, a harmadik pedig ugyanennek az alapnak a 180 napos sorozata 3,3%-os féléves hozammal.

A szolgáltatók közül egyelőre nem sokan jöttek ki a Raiffeisenen kívül dedikáltan 180 napos sorozattal (az Erstének van még egy eurós, 180 napos sorozata), pedig ez esetben a hosszabb visszaváltási idő teret adna nagyobb ingatlansúly kialakítására is a portfólión belül, ami magasabb hozamszinteket is eredményezhetne (jelenleg ugyanis az ingatlanalapok többségénél igen magas a likvid eszközök aránya, ami nem sokat hoz a konyhára).

2019. május 15-tel kell megfelelni az MNB ingatlanalapokra vonatkozó ajánlásának, amelynek lényege, hogy az újonnan kibocsátott ingatlanalapok és sorozatok esetében T+180 napra nőtt a visszaváltási idő, szemben a piacon korábban bevett T+3 munkanapos gyakorlattal. Ez azt jelenti, hogy aki ingatlanalapot vesz és azt később visszaváltaná, 6 hónapot kell, hogy várjon a pénzére. A meglévő alapok és sorozatok forgalmazása továbbra is lehetséges, azzal a kikötéssel, hogy az alapkezelőknek forgalmazási maximumot kell meghatározniuk minden olyan meglévő ingatlanalapjukra és sorozatukra, ahol a visszaváltási idő nem haladja meg a T+180 napot (gyakorlatilag tehát minden eddigi alapra).

Ahogy az alábbi lista is mutatja, egy kivétellel mindegyik lakossági, forintos sorozat hozama pozitív lett az első félévben:

ingatlan1

Az Erste Ingatlanalapja a legnagyobb

A legnagyobb alapok között idén félévkor is az Erste Ingatlan alapja volt a legnagyobb Magyarországon, 566,6 milliárd forintos kezelt vagyona több mint 15%-os bővülést mutatott egy év alatt, féléves viszonylatban ugyanakkor volt egy kisebb visszaesés.

A második a listán az OTP Ingatlan alap lett 394 milliárddal, majd az MPT Ingatlan következett 227 milliárddal.

A 10 legnagyobb ingatlanalap összesen több mint 1618 milliárd forintot kezelt június végén, ami kisebb visszaesés a tavaly december végi vagyonadathoz képest, egy év alatt ugyanakkor több mint 9%-os vagyonbővülésről beszélhetünk.

A listán szereplő alapok közül arányaiban idén eddig a Raiffeisen Ingatlan alapja növelte legnagyobb mértékben vagyonát, de a Torony Ingatlan, az MPT Ingatlan és az OTP Prime Ingatlan alapok is 4% feletti vagyonnövekedést produkáltak.

ingatlan2

A számok ugyanakkor azt mutatják, hogy a korábbi jelentős vagyonbeáramlások kora véget ért az ingatlanalapoknál, érdemi friss tőke már nem sok érkezik ebbe a kategóriába: május végével bezárólag 16 milliárdos mínuszban volt az ingatlanalapok nettó értékesítése.

ingatlan5

Az egységnyi hozamra vetített szórásból kiszámolt pozitív, 3 éves Sharpe-mutatók listájára kilenc forintos, lakossági alap fért fel. A legelső helyet az Erste Ingatlan alapja foglalja el, 10 feletti Sharpe-mutatóval, de a többi alap igen magas értéke is azt mutatja, hogy egységnyi szórásra vetítve az ingatlanalapok szép többlethozamokat tudnak felmutatni:

ingatlan3

A lakossági ingatlanalapok teljesítményének teljes listáját pedig az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

ingatlan4

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
75 éves a forint 5 forintos érme mnb
GettyImages-1211246429 (13)
németország nyugdíj_getty
zöld ingatlan
vakcina
maszk_GettyImages-1214207063
pfizervakcina

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
repce