olaj nyersanyag munkás getty stock
Befektetés

Ha eddig nem tudtad, mivel lehetett sok pénzt keresni idén, most megmutatjuk

Ha eddig a részvényalapokra mondtuk azt, hogy ezzel a befektetéssel nem lehetett melléfogni idén, akkor ez hatványozottan igaz egyes árupiaci alapokra is. A nyersanyagpiacra befektető magyar alapok ugyanis az év első felében 20% feletti hozammal büszkélkedhettek, egyedül az aranyba fektető alapok gyengélkedtek. A legnagyobb árupiaci alap az OTP Föld Kincsei, amely a kategória kezelt vagyonának 64%-át adja.
A magyar megtakarítási és öngondoskodási piac jövőjéről lesz szó a Portfolio szeptember 22-ei Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradj le róla, jelentkezz még ma! Részletek:

Nem lehetett melléfogni nyersanyaggal

Fél éves távlatból kimondható, hogy a nyersanyagpiac volt eddig az idei év egyik legnagyobb nyertese. A globális inflációs nyomás az ipari fémek, a szénhidrogének és a mezőgazdasági nyersanyagok irányából is erős. Az árak emelkedésében egyszerre játszott szerepet az újranyitással koncentráltan megjelenő kereslet, valamint a kínálati szűkösség, mivel a pandémia miatt leálló termelés csak nehezen tud újraindulni és bővülni.

A fontosabb kategóriák közül az arany gyengélkedett leginkább idén:

A befektetési alapok féléves teljesítményeit bemutató eddigi cikkeink:

Az árupiaci alapok verik a mezőnyt

A fenti piaci és gazdasági folyamatokból kiindulva nem lehet meglepődni, hogy az aranyba fektető alapok kivételével a többi forintos, lakossági árupiaci alap masszív hozamokat ért el az elmúlt fél évben, ezek a teljesítmények még a részvényalapok hozamait is verik.

A legjobb hozamot 2021 első félévében a lakossági forintos alapok között a CIB Nyersanyag Alap érte el 27,3%-os teljesítményt mutatva.

Nem sokkal marad le mögötte

  • a második helyen a Raiffeisen Nyersanyag Alapok Alapja A (és B) sorozata közel 25%-os féléves hozammal,
  • a harmadik helyen pedig szintén a nyersanyag piacra befektető K&H nyersanyag HUF végzett 21,4%-kal.

A legjobb féléves teljesítményű alapok éves hozama is kiemelkedő, a listán 30-40% közötti hozamok repkednek.

Ha az egyéves teljesítmény szerint rangsorolnánk, akkor a Budapest Nyersanyag Alap A sorozata, a K&H Nyersanyag HUF és CIB Nyersanyag végezne az első helyen a forintos sorozatok között 41,7%, 39,3% és 37,1% hozam mellett.

Kijelenthető, hogy aki nyersanyagpiacra fektető alap mellett döntött, nem nagyon tudott mellényúlni.

Érdemes külön kitérni az aranyba fektető alapok eddig gyengébb teljesítményére. Maga az arany is több mint 7%-os mínuszban zárta az első félévet, ami annak tükrében meglepő, hogy emelkedő inflációs környezetben és ilyen likviditásbőség mellett ez az eszközosztály jól szokott teljesíteni.

Az arany gyengébb teljesítménye mögött elsősorban a reálhozamok emelkedése állhat, kisebb részben, de magyarázhatja a dollárnál látott erősödés, illetve a bitcoin és a kriptovaluták erős féléve (a bitcoint sokan már egyfajta menekülőeszköznek tekintik, eddig ezt a szerepet egyértelműen az arany töltötte be).

Ettől függetlenül jó évet zárhat még idén az arany, hiszen az inflációs nyomás nem csökken, a kriptovaluták piaca pedig finoman szólva is hektikus, így rendkívül kockázatos is.

árupiac2

Egy alap uralja a kategóriát

Bár nagyon jók voltak az első féléves hozamok, az árupiaci alapok vagyona fél év alatt kissé visszaesett, igaz, a legtöbb alap vagyona éves és féléves viszonylatban is nőni tudott.

A legnagyobb magyar árupiaci alap az OTP Föld Kincsei Alapok Alapja 34,4 milliárd forintos vagyonával: az alap vagyona egy év alatt közel 56%-kal, az utóbbi félévben pedig 24,4%-kal gyarapodott.

A második legnagyobb alap, a CIB Arany Alapok Részalapja 4,3 milliárddal, amely éves szinten 20,4%-kal növelte vagyonát, de az elmúlt félévben 9%-os visszaesést láthattunk. A harmadik legnagyobb árupiaci alap pedig a K&H Nyersanyag HUF alap 3,8 milliárddal.

Ahogy az alábbi táblázat is mutatja, erősen koncentrált az árupiaci alapok szegmense, az OTP Föld Kincsei adja a kategória kezelt vagyonának több mint 64%-át.

árupiac3

Az egységnyi szórásra vetített hozamokból számolt Sharpe-mutatók listáján két aranypiaci és a Föld Kincsei alap végzett az élvonalban.

A forintos sorozatok között 9 alapnak volt három éves időtávon értelmezhető hozam- és szórásadata, közülük pedig kettőnek, a Budapest és a K&H nyersanyag alapoknak volt negatív Sharpe-mutatója, tehát az alapok többsége egységnyi szórásra vetítve többlethozamot tudott elérni a befektetőinek, ergo kifizetődő volt egy kis merészség.

A lakossági árupiaci alapok teljesítményének teljes listáját pedig az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

árupiac5

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
75 éves a forint 5 forintos érme mnb
GettyImages-1211246429 (13)
németország nyugdíj_getty
zöld ingatlan
vakcina
maszk_GettyImages-1214207063
pfizervakcina

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
repce