Előfizetői tartalom

Makarónis lecsó helyett hamburger és taco - Avagy, mivel tömik tele magukat a befektetők?

A gyorséttermek részvényárfolyama az elmúlt hetekben hatalmas emelkedésen van túl, ezzel párhuzamosan rengeteg tőke áramlott az ágazatba, intézményi szinten is. A technikai elemzés szemszögéből nézve azonban jelentős túlvettség is kialakult a piacukon, ráadásul mostanra vélhetően sok rövid távú spekuláns egyenlegén látható nagy profit, amit előbb vagy utóbb realizálni szeretnének. A következő napokban és hetekben kiderül, hogy a két hatás milyen irányban viszi tovább az árfolyamokat. A középtávú kép azonban továbbra is biztatónak tűnik.

Néhány éve egy viharvadász túrán vettem részt az Egyesült Államok Közép-Nyugati részén. Az időjárásjelentés áttekintése után minden nap több száz kilométert tettünk meg a jószerével kanyarmentes, végeláthatatlan utakon, hogy a következő kialakuló szupercella közelébe érkezzünk késő délutánra. Az ebédet rendszerint út közben, egy-egy út menti étteremben terveztük megejteni. Álmaimban kedves kis útszéli falatozók, családi vállalkozásként üzemelő, Art Deco stílusban felépült diner-ek derengtek fel, de a túravezetőnk hamar visszarántott a valóság talajára. Mivel a viharok nem vártak ránk, ezért a lehető legrövidebb időre álltunk meg ebédelni, és természetes választás volt számára a tengernyi gyorsétterem egyike. Így minden nap egy-egy McDonald’s, Burger King, Wendy’s, Taco Bell várt ránk.

Megdöbbenve láttam egy Oklahomában lévő községben például, hogy vasárnap délben számos család érkezik oda ebédelni. A nagymamák is vígan ették a hamburgert, a kétéves gyerekek lendületesen iszogatták a kólát, a cowboy kalapos nagypapa pedig büszkén állta a cechet. Akárhova is mentünk, az étterem mindig tele volt, rengetegen ettek ezeken a helyeken. Egy hét után már nagyon untam, és el sem tudtam képzelni, hogy a túravezető, hogyan tudta ezt elviselni, aki a teljes szezont, közel három hónapot így nyomott végig. Kacérkodtam a gondolattal, hogy elkérem a labor eredményét, és ellenőrzöm a koleszterinszintjét, de végül türtőztettem magam. Annyit azért ő maga is bevallott, hogy a szezon végére már nagyon hiányzik neki a házi koszt.

A túra végére meggyőződhettem arról, hogy a tengerentúlon a gyorsétterembe járkálás a mai napig az élet alapvető része.

Erről szól még a cikk:

  • Fontos szint közelében a McDonald’s
  • Brutális túlvettség a KFC tulajdonosánál
  • A mexikói konyhát is imádják a befektetők
  • Kevésbé ízlik a Burger King a piacnak

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés