Előfizetői tartalom

A piaci indikátorok szerint a tőzsde most egy félig rohadt almára hasonlít

A piaci indikátorok a technikai elemzésen belül olyan mutatókat jelentenek, amelyek a részvénypiac egészére vonatkoznak, és több száz, de még inkább többezer papír adatait mutatják. Az indexekkel szemben itt nem az árfolyam az elsődleges tényező, hanem az, hogy például a részvények emelkedtek-e az adott napokon vagy sem, illetve ehhez mekkora forgalom társult. A piacon néha előfordul, hogy a széles körben követett mutatók és a piaci indikátorok között eltérő tendencia, divergencia alakul ki, ami azt jelzi, hogy belső romlás tapasztalható. Valami hasonlót látni hónapok óta az amerikai tőzsdéken, amiről már korábban is írtunk. A részvények egy jelentős része nem követi a főbb indexeket, vagyis egyre kevesebb papír viszi a hátán az emelkedést. Mindez nem jelent feltétlenül trendfordulót, de a felemás kép mindenképpen óvatosságra, szorosabb kockázatkezelésre, és befektetéseink körültekintőbb megválogatására kell hogy ösztönözzön.

Nem jól bejáratott zöldségesnél időnként bizony elő-előfordul, hogy csak alapos válogatással tudunk minden tekintetben megfelelő minőségű almához, vagy bármilyen más gyümölcshöz, zöldséghez jutni.

Olykor a legszebb darabok kerülnek a kupac tetejére, és néha a szebb oldalukat mutatják felénk, az ütöttebb, csúnyább részük pedig befelé néz. Egy kicsit hasonló a helyzet ehhez a mostani amerikai részvénypiacon is. Bár az indexek tovább folytatják diadalmenetüket felfelé - még ha a korábbi öles léptek apróbakká is váltak - nagyon sok papír van, amelyik nem volt képes új csúcsra menni, vagy emelkedni, vagy ha mégis, akkor emögött a korábbiaknál sokkal kisebb forgalom, intézményi érdeklődés volt.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ahogyan a gazdaság egyéb területei sem, így a tőzsde, és azon belül a technikai elemzés megállapításai sem írhatóak le binárisan.

Erről szól még a cikk

  • Éles eltérés a NYSE és a Nasdaq között az eső részvények számában, de mindkét helyen vannak problémák
  • A nagy technológia egészen más dimenziójú intézményi érdeklődést vonz, de ennek komoly kockázata van
  • Megdöbbentőek kevés a bikákra hallgató részvények aránya és ez nem tartható fent sokáig
  • A spekulánsok az opciós piacon mégis bíznak valamiben

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés