Előfizetői tartalom

A világ titkos urai ismét a csúcson

A legnagyobb amerikai hitelintézetek és a pénzügyi szektor leginkább meghatározó szereplői kiváló kormányzati kapcsolatokkal rendelkeznek, miközben méretüknél fogva a tőzsdéket is a kontrolljuk alatt tartják. Tagadhatatlan dominanciájuk olykor már összeesküvés elméletek főszereplőivé teszik őket, ahol titkos csoportok irányítják a világot, velük a központban. Az elmúlt hónapokban a képzelt vagy valós háttérhatalmi pozíciók ellenére az intézményi befektetők inkább kerülték a részvényeiket. Ám az utóbbi pár napban valami megváltozott, és a technikai elemzés oldaláról nézve új erőre kaptak, mindegyik esetén biztató képet festve a következő hónapokra nézve.

GS

Mi a közös Mario Draghi, jelenlegi Olasz miniszterelnökben, Malcom Turnbull előző Ausztrál miniszterelnökben, továbbá Clinton, W Bush és Trump pénzügyminisztereiben?

Az, hogy kinevezésüket megelőzően mindannyian dolgoztak a Goldman Sachs-nél. Az illusztris nevekből álló lista persze korántsem áll meg itt. A hírhedt befektetési bank, amely a 2007-2009-es pénzügyi válság nagy túlélője rengeteg olyan ember dolgozott, akiért aztán kapkodtak a politikusok, hogy minél magasabbra nevezzék ki őket. A Goldman Sachs befolyása a törvényhozásokra és a végrehajtó hatalomra így nem véletlenül legendás és minden bizonnyal egyáltalán nem is alaptalan. A nagy befolyást összeesküvés elméletek szokták olykor összefüggésbe hozni árnyékkormányokkal, deep state elméletekkel, amelyekben a befektetési bank gyakran kulcsszerepet játszik. Ezen információk alapján a pénzügyi intézmény valójában szinte teljes kontrollt gyakorol a döntéshozók felett politikai, gazdasági, de akár még kulturális fronton is.

2009-ben az Atlantic egyenesen azt a kérdést tette fel vezető cikkének címében, hogy "A Goldman Sachs minden gonosz megtestesítője?" (a válasz "nem" volt egyébként). Egy évvel később Kínában bestseller lett a "Goldman Sachs összeesküvés" című könyvből, amely nem kevesebbet állít, mint hogy a befektetési bank ki akarja végezni Kínát, bármit is jelentsen ez. A meredek állításokon túl az objektivitásnak a látszatát is kerülni igyekszik a mű, amelyben olyan szövegek szerepelnek, mint: "a Goldman-nek akkora az IQ-ja, mint egy Shar Pei kutyának." Azt szokták mondani, hogy mindenki és minden jó valamire, ha másra nem, akkor bűnbaknak, és a Goldman Sachs-re ez egészen biztosan igaz.

Erről szól még a cikk:

  • Mit jelent a mindenkori csúcs a Goldman Sachs esetén?
  • Wells Fargo: kitörés után doji alakzat, mekkora ennek a jelentősége?
  • Nagyon fontos ellenállást közelít az AIG, vajon elsőre áttöri?
  • A túlvett állapot elijeszti a vevők egy részét Morgan Stanley papírjának piacáról?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés