Előfizetői tartalom

Délkelet-Ázsia: short lehetőség az emelkedő globális részvénypiacokon?

Bőven alulteljesítőek Dél-Kelet Ázsiában a részvénypiacok többsége, ami mögött makrogazdasági és piaci okokat is találni. A technikai elemzés segítségével megnéztük, hogy mely országokban van relatív erő, és melyekben nincs, így akár a lefelé vezetők között egy globális piacon is tudnak ígéretes short pozícióval kecsegtetni.

Az ASEAN egy olyan szervezet, amelyhez tíz Délkelet-Ázsiában található ország tartozik, és célja hogy a régió gazdasági fejlődését segítse elő kereskedelmi, pénzügyi és egyéb együttműködések révén. A tét nem kicsi, hiszen ezen államok együttesen a világ népességének közel 10%-át adják, és globálisan jellemzően a gyorsabb növekedésű területekhez tartoztak. A turisták hajlamosak egy kalap alá venni a régiót, ahol a finom és csípős ételek, csodálatos tengerpartok, az utcákon mindenhol kavargó illat és szag áradat, nevetségesen alacsony árak és kedves helyiek jelentik a fő jellemzőket. A valóságban egy nagyon is heterogén klub ez, amelyhez egyaránt hozzátartozik a bulizókkal agyonzsúfolt thai tengerpart (ha nincs pandémia), Myanmar turistáktól megkímélt vidéki részei, Hanoi hömpölygő robogóáradata, Laosz és Kambodzsa folyói és tavai melletti nyugalom, vagy Szingapur nyugati szemmel is lenyűgöző fejlettsége.

Az ASEAN országok idei GDP-je meghaladja a 3300 milliárd dollárt, ami nagyobb, mint India vagy az Egyesült Királyság hasonló adata.

Ezzel persze még mindig csak a világ hozzáadott értékének alig több, mint 4%-át állítják elő, de az arány folyamatosan javul. A járvány előtti időszakban a tíz országból hétben az éves átlagos GDP növekedés meghaladta a 4%-ot, sőt: öt esetben még a 6%-ot is. A teljes régió adata 4,6% környékén volt, ami bő másfél százalékkel haladta meg a globális átlagot.

Erről szól még a cikk:

  • Halálkereszt a régió ETF-ének grafikonján.
  • Komoly relatív erő Vietnámban.
  • Masszív túladottság, amely csak átmenetileg mentheti meg Thaiföldet.
  • Harmatgyenge Malajzia a shortosok kedvence.
  • Kis oázis Szingapúr a térség viharában.
  • Nem sok remény maradt Indonéziában.
  • Életjeleket mutat a bedöngölt Fülöp-szigetek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés