Előfizetői tartalom

Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan - ezért nem látjuk a tőzsdei forgalom nagy részét

A technikai elemzés egyik fontos alap információja az adott tőzsdei eszköz kereskedésének a forgalma. Ez két dolgot jelenthet: vagy a értékpapírok/kontraktusok kereskedés során gazdát cserélt darabszámát, vagy ennek az értékét. A szakértők számára ez azért fontos, mert ezáltal tudják megállapítani, hogy az árfolyammozgás mögött mekkora lehet a valós érdeklődés és mennyire van egy-egy trend mögött befektetési alapok, nyugdíjalapok vásárlási szándéka. Egyre gyakoribb probléma azonban, hogy a látható forgalmi adatok egyre kevésbé tükrözik a valós volument, mert rengeteg olyan rejtett piac van, ahol a transzparencia nem számít szempontnak. Ebben a cikkben annak jártunk oka, hogy ennek mi az oka, mennyire nagy a probléma mélysége az elemzők és befektetők számára, illetve hogyan lehet reagálni erre.

Antoine de Saint-Exupéry Kis Hercege nagyon sok ember számára meghatározó olvasmány élményt jelentett késő gyermek-, illetve kamaszkorában. A felnőttek rögeszmés, olykor nagyon ijesztő világával szemben az igazi érzelmeket és a képzelet erejét előtérbe helyező gyermek értékeivel könnyű azonosulni. Rengetegen vagyunk, akiknek egy széles karimájú kalapra nézve egy elefánt jut az eszébe, és reméljük, hogy gyermekeink felnőve meg tudnak őrizni valamit élénk fantázivilágukból, miközben egy kicsit szomorúan vesszük tudomásul, hogy milyen sok és száraz házi feladatot kell nap mint nap megcsinálniuk. Ám a valóságban nemcsak az érzelmek és a képzelet tűnik észrevehetetlennek, hanem olykor az adatok is.

Olyan ez, mintha a gyerekeinknek úgy kellene megcsinálni a matekleckét, hogy csak a szükséges információk felét kapják meg ehhez.

Európában, és általában a globális részvénypiacokon kevésbé megszokott jelenség, hogy nemcsak a befektetési szolgáltatók, vagy maguk a kibocsátók versengenek a befektetők kegyeiért, hanem közvetett vagy akár közvetlen módon maguk a tőzsdék is. Az Egyesült Államokban azonban régóta ez a helyzet, és a piaci szereplőknek elméletileg lehetősége van arra, hogy a megbízásaikat arra a helyre küldjék, amit kiválasztanak. A gyakorlatban azonban ez a legritkább esetben valósul meg, aminek számok oka lehet, például:

Erről szól még a cikk:

  • Ebben tér el az amerikai részvénypiac
  • Ekkora veszteséget okoz a rossz helyre továbbított megbízás
  • Innen nem kapni forgalmi adatokat
  • A meglepő és növekvő aránya a rejtőzködő volumenben
  • Az új generációs befektetők hatása
  • A mémrészvények tovább rontottak a helyzeten
  • Ez az oka, hogy csak a bóvlipapírokban nem nőtt a rejtett költség igazán
  • Milyen hátránnyal jár mindez a technikai elemzés számára
  • Hogyan kerülhetjük el mostantól, hogy rossz következtetéseket vonjunk le

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés