Portfolio signature

Egyre nagyobb az elitizmus a részvénypiacon

A részvénypiacon egyre inkább egy viszonylag szűk, a befektetők körében népszerű papírok csoportja vezeti az emelkedést. A piaci indikátorok és a technikai elemzés segítségével megnézzük, hogy mennyire szűk ez a szegmens, mely ágazatokból és milyen méretű cégekből áll, valamint azt is, hogy milyen kockázatokkal jár a széles piac, illetve a szűkebb elit szegmens közötti divergencia.

Privát repülőgép, homár popcorn, aranybevonatú wagyu tenderloin steak, pezsgő, ötcsillagos lakosztály: ez kevesek kiváltsága.

Használt kombi, párizsis kenyér, háztartási keksz, sör, kemping: ez pedig a többség realitása, legalábbis a feltörekvő országokon kívül. A világon egyre csak nő a vagyoni és jövedelmi különbség az egyes társadalmi osztályok között, amihez jelentős mértékben hozzájárul a monetáris és gyakran fiskális gazdaságpolitika által elősegített eszközár infláció.

A gazdagodó kisebbség és a talpon maradásért kűzdő többség között egyre mélyebb és szélesebb is a szakadék. Az előbbi lassan teljesen elszakad a realitásoktól és észre sem veszi, hogy mi a hétköznapi valóság a szélesebb társadalmi rétegek számára. Egy kicsit erről is szól a fantasztikus és (kivételesen méltán elnyert) Oscar-díjas Dél-Koreai Elősködők című film, amely kiválóan reflektál a korszellemre.

Erről szól még a cikk:

  • Mit is jelent a részvénypiaci elitizmus
  • Mely részvényeket nem akarják elengedni a befektetők
  • Mekkora a divergencia a növekvő és csökkenő részvények különbségében
  • Mely indexekbe folyik folyamatosan a tőke, felhajtva az árfolyamokat
  • Milyen alapvető változás történt a részvénypiacon tavasszal, amely máig tart

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések