Előfizetői tartalom

Az orosz részvénypiac szép csendben a világ élére ugrik

Miközben a globális részvénypiacok felett sötét fellegek gyülekeznek, és immáron nemcsak az ázsiai, és európai piacok fékeznek, de még Amerikában is intézményi eladások indultak el, Moszkvában egyelőre nagy nyugalommal figyelik a döntéshozók az eseményeket. Oroszország vezető tőzsdeindexe a mindenkori csúcsai közelében mozog, immáron felülmúlja a tengerentúli piacokat is idén. A szép lassan, szinte észrevétlenül felépülő relatív erő mögött számos tényező húzódik, de ebből talán kettőt érdemes kiemelni: az orosz gazdaság erős fókuszát az energiahordozók és alapanyagok területén, illetve a monetáris politika vezetőjének következetességét. Természetesen a hétvégi parlamenti választások nem éppen meglepő eredménye is hozzájárul a stabil vezetéshez. A nyugati alapkezelőket pedig az emberi jogi aggályok nem igazán érdeklik, és mostanában csak annyiban óvatosak, hogy a moszkvai befektetői rendezvényeken gyanakodva szagolgatják a felkínált teát.

Ami az orosz tőzsdéken zajlik, az a pénzügyi piacok cinizmusának a magasiskolája. Bár mindenki tudja, hogy Putyin pártja milyen eszközökkel teszi kellően lejtőssé a pályát a politikában, és milyen kemény módszerekkel számol le a komolyabban vehető ellenzéki karakterekkel, a pénz beszél: az eljövő stabilitás a portfóliótőke számára mostanában ideális körülményeket teremt:

  • Oroszországban jelenleg attól nem kell félni, hogy politikai bizonytalanság van, hiszen a jelenlegi vezetés hatalma lényegében be van betonozva.
  • A fiskális politika meglehetősen konzervatív, bár az egészségügyi rendszer állapota miatt rengetegen haltak meg koronavírusban annak ellenére, hogy az országban elég későn jelent meg a betegség, és sokan el is vesztették az állásukat, a költségvetési hiány nem szaladt el. Az emberi sorsoknak nincs nagy jelentősége, és talán nem is látszanak egy londoni irodából.
  • Bár az orosz vezetés elismeri a klímaváltozás veszélyeit, de a gyakorlatban sokkal kevésbé köti meg az orosz cégek kezét a környezetvédelmi előírásokkal, ami egy főként alapanyag kitermelésre és energiára épülő gazdaságban rövid távon okozhat előnyöket - az externáliák hatását figyelembe nem véve.
  • Szintén régimódi megközelítést alkalmaz az orosz vezetés a társadalmi kérdésekben, ami sokkal kisebb, vagy akár nem létező ESG megfeleléshez vezet. Bár ennek hosszútávú hatásai pénzügyi oldalon is pozitívak lennének, rövid távon sok kevésbé progresszív kibocsátó és befektető is inkább zavaró tényezőként tekint ezekre.
  • Bár az olaj ára megtorpanni látszott a nyáron, nemrég ismét erősödni kezdett és számos alapanyag, színesfém szárnyalt az utóbbi hetekben, ami jelentős árbevétel és profitbővülést okozhat orosz mammutvállalatok számára.
  • A központi bank keményen fellépett az inflációs veszély ellen, amivel ugyan visszafogta a piacra áramló pénzt, de stabil körülményeket teremtett, főként a rubel számára.
  • A nagy piaci szereplők elismerik és tisztelik az Orosz Nemzeti Bank vezetője, Elvira Nabiullina szakmai tudását és vezetői képességét. A korábbi gazdaságfejlesztéssel foglalkozó miniszter asszony volt az első nő, aki a G8 országok között jegybank elnöki pozíciót tölthette be. A monetáris és tágabb értelemben a gazdaságpolitika stabilitását jelzi, hogy immáron több mint nyolc éve tölti be ezt a pozíciót. A szigorú kémia tanárnőre emlékeztető fellépés hűen tükrözi Nabiullina infláció elleni, héja filozófiáját, ami működött: az ár- és devizastabilitás a szankciók ellenére is nagyon magas szinten van.
Elvira Nabiullina, az orosz jegybank elnöke (cbr.ru/Alexander Murashkin)
Elvira Nabiullina, az orosz jegybank elnöke (cbr.ru/Alexander Murashkin)

Mindezek eredőjeként most már ott tartunk, hogy a legszélesebb körben figyelt orosz tőzsdei mutató, az RTSI szignifikáns mértékben felülteljesíti a vezető amerikai részvényindexet,

vagyis az S&P 500-at idei teljesítményét tekintve, 26-19% arányban. Hozzá kell tenni, hogy mindez arra volt elég, hogy mostanra hozza be a hátrányát az orosz piac az amerikaival szemben a koronavírus pánik mélypontja óta. Öt éves időtávban pedig még mindig a szárnyaló sas vezet 27%-kal a cammogó medve előtt. A körülményekhez képest azonban ez még mindig nagyon jó teljesítménynek tekinthető.

Erről szól még a cikk:

  • Mit is jelent a relatív erő Moszkvában?
  • Kitarthatnak-e a mindenkori csúcsok a vezető indexben?
  • Miért ilyen stabil a Gazprom trendje?
  • Merre esélyesebb, hogy elhagyja a sávot a Sberbank árfolyama?
  • Hol van a kulcsfontosságú támasz a Lukoil grafikonján?
  • Melyik az a részvény, amelyik ilyenkor is tud csökkenő trendet produkálni?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés