Előfizetői tartalom

Beleremeg a világ az Evergrande csődjébe? Minden, amit a helyzetről tudni lehet

Portfolio
Egyre-másra a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztőjéről, a kínai Evergrande-ról szólnak a hírek, a 300 milliárd dolláros adóságállománya alatt összeroppanni látszó vállalat méreténél fogva nem csak a kínai gazdaságnak jelentene komoly sokkot, de továbbgyűrűző hatásait vélhetően más piacok és szektorok is megérezhetik. Mostani cikkünkben összefoglaljuk, mik történtek az elmúlt napokban-hetekben a csőd szélére sodródott óriásvállalat háza táján, illetve körbejárjuk a kérdést, hogy vajon ők lehetnek-e a következő Lehman Brothers.

Hangosan kong a vészharang

Még a hónap elején jelentette be Kína második legnagyobb és a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője, az Evergrande, hogy fennáll esetében a csődkockázat veszélye. Már ezelőtt is lehetett sejteni, hogy komoly anyagi gondokkal küszködik a társaság, de ennyire egyértelműen korábban még nem nyilatkozott erről a vállalatóriás. Az elmúlt hónapok fejleményeit, illetve a friss pénzügyi kimutatásokat elnézve pedig valóban beigazolódott, hogy lángol a ház. A társaság augusztus 31-én közzétett féléves gyorsjelentésében azt írta, hogy

MEGVAN A KOCKÁZATA ANNAK, HOGY A VÁLLALATCSOPORT CSŐDÖT JELENTSEN EGYES HITELEIN,

és olyan peres eljárások zajlanak ellene, amelyek nem részei a megszokott üzletmenetnek.

Miről szól még a cikk?

  • Egyre forróbb a pite a világ legeladósodottabb vállalatánál.
  • Mik történtek az elmúlt hetekben, mégis mekkora a baj?
  • Rendszerszintű összeomlás, "too big to fail"? Mit gondolnak az elemzők?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés