Előfizetői tartalom

Virágzik Európában a befektetés, amit a magyarok már el is felejtettek

Sikerrel vették az európai alapok a tavaly tavaszi koronavírus-pánikot a piacon, olyannyira, hogy voltak olyan kategóriák, amelyek szinte meg sem érezték a piaci lejtmenetet. Különösen jól jött a tavalyi rövid pánik a pénzpiaci alapok számára, amelyeknek kereslete a nyáron jelentősen megugrott. Mindeközben itthon nagyítóval is alig találni már pénzpiaci alapokat, pedig pár éve még ez a kategória kezelte a legtöbb pénzt Magyarországon. Az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama Portfolio-nak elküldött éves jelentése szerint 2020-ban ezermilliárd euróval nőtt a kontinens befektetési alapjainak kezelt vagyona, részben annak köszönhetően, hogy három éve nem látott tőke áramlott a szektorba.

Kiadta az Efama az idei statisztikai évkönyvét, amelyben jó pár számot és érdekességet találni az európai befektetési alapok piacára vonatkozóan.

Az európai befektetési alapok piacának főbb számai 2020-ban:

  • Az európai befektetési alapokban kezelt vagyon tavaly elérte a 18,8 ezermilliárd eurót, ebből 11,6 ezermilliárdot UCITS, 7,1 ezermilliárdot alternatív befektetési alapokban kezelnek (utóbbiba tartozik jelenleg a magyar alapok többsége is). Egy év alatt ezermilliárd euróval nőtt tehát a kezelt vagyon.
  • Az alapokba összesen 650 milliárd eurónyi friss tőke áramlott, ami az elmúlt 3 év legmagasabb keresleti adata. A kategóriák közül a UCITS alapok vonzották be a legtöbb pénzt.
  • A kezelt vagyonból a legtöbb részvényalapokban van (30%), ezeket követik a kötvény (23%), a vegyes (21%), a pénzpiaci (8%), majd az ingatlanalapok (4%).

A koronavírus-válságot Európa-szerte megérezték az alapok

A tavaly tavaszi koronavírus-válság negatív hatásait különösen a UCITS alapok érezték meg, amelyek jelentős tőkét vesztettek márciusban, mielőtt a befektetői kereslet jelentősen visszapattant volna.

A cikk tartalmából:

  • Egy év alatt ezermilliárd euróval nőtt az európai alapok kezelt vagyona.
  • A UCITS alapok márciusban 314 milliárd eurónyi tőkét vesztettek, ami abszolút értékben a valaha látott legnagyobb tőkekiáramlás.
  • A tavalyi év a pénzpiaci alapok rekord értékesítését is magával hozta.
  • Az alternatív befektetési alapok piaca ütésállónak bizonyult.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés