Előfizetői tartalom

Új csúcsnál a pénzügyi szektor a részvénypiacon

Számos szektor szakadt le a nagy részvénypiaci emelkedésről a tengerentúlon a szeptemberi kisebb pofon után. Vannak olyanok, amelyek egyértelműen délnek vették az irányt, ilyenek például az ipari vállalatok, és meglepő módon az ingatlancégek is. Mások bizonytalanul mozognak, akár jóval ellenállás szintjeik alatt. Az energia szektor mellett talán még egy szegmens van, amelyik magára talált: a pénzügy. Ezek a részvények bár eléggé eltérő tevékenység van mögöttük, mégis egyelőre mentsvárat jelentettek az intézményi pénzeknek, amelyek mindössze pár kereskedési nap leforgása alatt a korábbi csúcsaik fölé, vagy legalább ezek közelébe repítette őket. A technikai elemzés segítségével megvizsgáljuk, hogy meddig tarthat ez a folyamat.

A pénzügyi szektor eléggé heterogén, jó pár különböző ágazat található bennük, amelyeknek csak érintőlegesen találkozik a tevékenysége. Mégis, az utóbbi napok rohama szinte mindegyiket érintette és mindegyikben találunk olyan részvényt, amelyik új csúcsokra törésével újból megerősíti a trendet. Legyen szó nagy, sok szolgáltatót maga alatt tudó bankcsoportról, hatékony regionális pénzintézetről, vagyonkezeléssel foglalkozó vállalatról, befektetési szolgáltatóról, vagy klasszikus biztosítóról. Elemzésünkben mindegyikre megnézünk egy-egy érdekesebb példát, de előtte érdemes megnézni a szektor ETF-ét, a 41 milliárd dollár nettó eszközértékű Financial Select Sector SPDR alapot.

Az XLF grafikonja látványosan és sokat javult az elmúlt napokban. Bár a beszűküls volatilitásból az árfolyam réssel esni kezdett, de a nagy alsó árnyékkal rendelkező (long-legged) doji napján nagyot fordult a hangulat. Az ellenállást ugyan majdnem elérte a kurzus, és túlvett állapot sem alakult még ki ennyire rövid idő alatt, de a volatilitás a ciklusa tetején jár, ezért esélyesebb, hogy még ideális széles piaci körülmények esetén sem töri át elsőre a 39 dolláros szintet az ETF, így pár napnyi oldalazás a valószínűbb.

Fontos megjegyzés, hogy egy nagy piaci korrekció esetén, amelynek az esélye az elmúlt másfél hét folyamán jelentős mértékben nőtt, nyilvánvalóan ez a szektor sem tud kitartani, ezért a széles tőzsdeindexek követése is erősen javasolt bármilyen döntés meghozatala előtt.

Erről szól még a cikk?

  • Melyik nagy bank érintette meg idei maximumát?
  • Miért ideális terep Texas egy regionális pénzintézetnek?
  • Melyik vagyonkezelő részvény mutat fel látványos relatív erőt?
  • Mire számíthatunk a kitörés után ettől a befektetési szolgáltatótól?
  • Hova juthat el ez a megtépázott hírnevű biztosító?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés