Előfizetői tartalom

Elérkezett a Brexit zuhanás, itt az ideje shortolni a ködös Albionban?

Üres polcok, kamionos hiány, akadozó ellátási láncok, és hosszú órákon át sorban álló autók a benzinkutakon. Évek óta tudjuk, hogy a meggondolatlan kilépés az Európai Unióból mennyi problémát okozott Nagy Britanniának, és a környező országoknak, és ennek egyre több jele van, ráadásul a hosszú távú hatásokról még nem is beszéltünk. Mindez a részvénypiacot sem hagyja hidegen és bár a Londoni Értéktőzsdén a papírok többsége viszonylag jól tartotta magát, jó pár lassan kezd úgy leszakadni a piacról, mint Harry herceg a királyi családról. A technikai elemzés megmutatja nekünk, hogy melyek ezek a részvények, ahol mostanra komoly eladói nyomás kezd kibontakozni.

FTSE 100

A legszélesebb körben figyelt angol index hosszú távú, heti bontású grafikonján jól látszik, hogy a koronavírus utáni zuhanásból a mai napig nem tudott teljes mértékben felépülni, szemben más fejlett piaci mutatókkal, amelyek mára jócskán túlszárnyalták 2020 legelején elért szintjeiket. A FTSE 7500 pont környékén mozgott 2019 végén és 2020 januárjában. Február utolsó hetében indult el a pandémia miatti hatalmas esés, és bár két hónappal később masszív hosszútávú emelkedés alakult ki, az index idén augusztusi maximuma is elmaradt a tavaly februáritól.

Hosszútávon tehát egy komoly relatív erő hiány lépett fel, amit nem lehet csak a súlyos angol koronavírus esetszámra és szigorú lezárásokra fogni,

nem is beszélve a gyors oltási programról, ami még előnyt is jelenthetett volna. Sokkal valószínűbb, hogy nem kis részben a Brexit miatt, jóval kisebb a befektetői bizalom a szigetország tőzsdéjén lévő részvényekkel kapcsolatban.

Erről szól még a cikk:

  • Lassan döntés előtt a FTSE 100
  • Egy élelmiszercég, masszív csökkenő trendben
  • A luxusautó vállalat, amelyet az apukája sem tud megmenteni az eséstől
  • Képeslapok a medve birodalmából
  • Az összeomló posta
  • A zuhanó logisztikai részvény

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés