FONTOS Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?
 
Előfizetői tartalom

Szép volt, jó volt, viszlát, szuperállampapír?

A lakossági állampapír-értékesítés vázát mindeddig a szuperállampapír adta, csakhogy bejött egy kellemetlen vendég a buliba: az infláció.  A szakértők szerint a decemberi inflációs mutató azt jelzi majd, hogy 5% fölötti volt a pénzromlás a 2021-es év folyamán, ez pedig azt jelenti, hogy a MÁP+ reálértelemben semmit nem hoz. Persze, ilyenkor jön az a mondás, hogy az inflációs megugrás csak átmeneti. Na de meddig tart ez az átmenet? Mi védhet meg az inflációtól és van-e még létjogosultsága a szuperállampapírnak a jelenlegi formájában?

Átmeneti infláció – de meddig tart ez az átmenet?

A nagy jegybankok egyelőre kitartanak azon álláspontjuk mellett, hogy az infláció megugrása csak átmeneti lesz, de egyre többeket foglalkoztat a kérdés: meddig tart ez az átmenet? Egy biztos: látványos emelkedésbe kapcsolt az infláció nemcsak itthon, hanem a nagyvilágban is:

Globális helyzetkép:

  • Brutális monetáris és fiskális lazítás megy a világban azóta, hogy tavaly a koronavírus megjelenése megrengette a világot. Annak pedig, hogy végtelen pénzt pumpálnak a gazdaságba a jegybankok és a kormányok, infláció felhajtó ereje is van.
  • Kínálati súrlódások: A Covid után még számos olyan szektor van a világban, amelynek működése nem állt helyre, a kereslet élénkülésével nem feltétlenül tud lépést tartani a kínálat (gondoljuk csak példaként a chiphiányra). A szűkösebb kínálat értelemszerűen árfelhajtó erővel bír, ráadásul nagy kérdés, hogy ez a szintén átmenetinek mondott készlethiány meddig tart.
  • Nem elég, hogy sok szektor működése nem állt még teljesen helyre, jelentősen megugrottak a szállítási költségek is a világban. Magasabb szállítási költségek pedig drágább termékeket jelentenek.
  • Deglobalizáció: a járvány azt is megmutatta, milyen globális ellátási problémákat tud okozni egy világszintű lezárás, az ellátási láncok el tudnak szakadni. Ennek kivédésre számos ország dönt úgy, hogy visszahozza vagy legalábbis közelebb hozza a gyártást, ez viszont megnöveli a gyártási és előállítási költségeket.
  • Az utóbbi napokban az árupiacokon látható elszálló árak nyomasztják a világot, a földgáz, az áram és az olaj is jelentősen drágult, bizonyos termékcsoportokat kivéve (pl. nemesfémek) széleskörű árupiaci emelkedésnek lehetünk tanúi.

 Magyar helyzetkép:

A cikk tartalmából:

  • Tényleg átmeneti lesz az infláció, amikor all-int mond a magyar költségvetés?
  • Az utóbbi egy évben gakorlatilag nem volt reálhozama a szuperállampapírnak, megéri még ebbe fektetni?
  • Egyre többen választhatják az inflációkövtő állampapírokat, erre már az adósságkezelő is készül

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés