Előfizetői tartalom

A bárányok elhallgattak: nincs érdemi javulás a piaci indikátorokban

A piaci indikátoroknak számos típusa van, ezekből egy-egy fontos index, illetve szektor esetén válogattuk ki azokat, amelyek most a legérdekesebbek. Egy kivételével mindegyik azt mutatja, hogy egyelőre a korábbi folyamatos bégetés ellenére most a bárányok hallgatnak, a piac pedig úgy járt, mint egy autós, aki a csordával tartott valamilyen magaslati kis úton, de beragadt közéjük, miközben azok nem igazán akarnak arrébb menni.

Sokáig emelkedett szinte töretlenül a részvénypiac az Egyesült Államokban a tavaly kora tavaszi koronavírus mélypont óta. Bár a pandémia többé-kevésbé még mindig itt van velünk, a hatalmas jegybanki és költségvetési pénzpumpa közel korlátlan lehetőséget jelentett a befektetők számára, hogy különféle instrumentumokat vásároljanak, legalábbis pár héttel ezelőttig. A részvénytőzsdéken mára a passzív ETF-ek szerepe hatalmasra duzzadt és megkerülhetetlenné vált.

Amíg húsz évvel ezelőtt ezeknek az eszközöknek a nettó eszközértéke alig haladta meg a 100 milliárd dollárt, addig mára meghaladja az 5 500 milliárd zöldhasút. Bár ez még nem fedi le a teljes, aggregált közkézhányad nagy részét, de már meghatározó a jelentősége. Ennek a folyamatnak nagy előnye a költséghatékony befektetés a részvénypiacra, nem is beszélve a könnyen megvalósítható diverzifikációról.

Nagy hátrány ugyanakkor, hogy az árazás jelentősége lecsökken és a piac akarva-akaratlanul is (még inkább) úgy viselkedik mint egy nagy csorda bárány, amelyik szinte vakon megy előre és egymást utánozva béget. Mivel a passzív ETF-ek, sőt általában a passzív befektetési alapok kezelőinek nincs választási lehetősége, hogy mibe fektetik a befolyó pénzt, ezért az kérdés és kétségek nélkül áramlik át az adott index súlyainak megfelelően a részvényekbe. Így egészen hajmeresztő árazási különbségek és gyanúsan stabil trendek alakulnak ki a részvénypiac egyes szegmenseiben.

Erről szól még a cikk:

  • Egyre több az éves mélypont a Nasdaq-on
  • Masszív forgalom az eső részvényekben az NYSE-n
  • Már csak a részvények fele van emelkedő trendben az S&P 500-ból
  • Tanácstalanok a technológiai szektor befektetői
  • Egyértelmű fordulat az egészségügyben
  • Megerősíti a trendet az energia szektorban a piaci indikátor

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés