gas
Befektetés

Energiaválság: Putyin ígérete sem törte le a gázárat, megvan az első nagy régiós áldozat, kijött a brüsszeli csomag

Portfolio
Továbbra is tart az energiaválság, a fontosabb energiaárak nagy kilengések mentén mozognak, ráadásul érdemes megjegyezni, hogy sokkal magasabb bázisról történnek az elmozdulások, mint a mögöttünk álló években bármikor. Folyamatosan frissülő cikkünkben foglaljuk össze az energiapiac aktualitásait és az energiaárak árfolyamának alakulását.

Oroszország rekordmennyiségű gázt exportálhat a világpiacra

Rekordmennyiségű gázt exportálhat Oroszország idén a világpiacra, és erre vonatkozó kérés esetén Európába is kész többet szállítani - jelentette ki Vlagyimir Putyin szerdán Moszkvában az Oroszországi Energiahét elnevezésű rendezvényen.

Tovább a cikkhez

Nincs még vége az energiapiaci őrületnek: 100 dolláros olajárral riogat Putyin

Akár 100 dollár fölé is emelkedhet az olajár, ahogy nő a kereslet az energetikai nyersanyagok iránt – mondta el ma Vlagyimir Putyin a CNBC tudósítása szerint.

Tovább a cikkhez

Kitartóan magas a gázár Putyin jelzései mellett is

Bár Vlagyimir Putyin orosz elnök egy mai moszkvai konferencián azt mondta, ha az európaiak több gáz szállítást kérnek, akkor a nehézségek ellenére az oroszok ezt teljesíteni fogják és egyébként sem használják geopolitikai fegyverként a gázt az érdekeik elérésére (pl. Északi Áramlat 2 engedélyezésének kikényszerítésére), mégsem esik a holland TTF gáztőzsdén a novemberi szállítási határidejű gáz ára: 91 euró körül oldalaz, ami 6-7% körüli emelkedést jelent tegnaphoz képest.

Putyin egyébként azt is mondta, némileg ellentmondva a fentieknek, hogy az Északi Áramlat 2 engedélyezése jelentősen enyhíteni tudná az európai gázválságot, de bürokratikus akadályokkal szembesül a projekt (német bírósági engedély). Az orosz elnök egyébként reálisnak látja azt az előrejelzést, miszerint 100 dollárt is elérheti az olaj ára (most a Brent 82 dollár körül mozog). (Reuters)

Súlyos döntések a német iparban

Kedden az E.on közüzemi szolgáltató bejelentette, hogy a magas árak miatt egyelőre nem fogad új gázfogyasztókat. Ugyanezen a napon a Salzgitter acélipari vállalat kilátásba helyezte, hogy leállítja a termelést a nagy mennyiségű villamosenergiát igénylő peine-i telephelyén, a Heidelberg Cement építőanyag-gyártó vállalat pedig rövid távú áremelést jelentett be, amely teljesen szokatlan az ágazatban. (MTI)

Peking biztosítottnak látja a kínai energiaellátást a télre

Kína biztosítani fogja az utóbbi időben akadozó energiaellátást, miközben klímavédelmi céljainak is eleget tesz majd - jelentette ki Csao Csen-hszin, a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság tisztségviselője szerdán sajtótájékoztatón, Pekingben.

Tovább a cikkhez

Falja az olajat jövőre a világ - Mintha nem is lett volna járvány

Az olajkereslet emelkedésére számíthatunk 2022-re az OPEC a friss előrejelzése szerint – írja a New York Times.

Tovább a cikkhez

IEA: triplázni kell a megújuló energiabefektetéseket, különben jöhet a klímakatasztrófa

Ahhoz, hogy 2050-re valóban megvalósuljon a nettó zéró ÜGH-kibocsátás, a megújuló energiák részesedésének a tavalyi 12%-ról több mint kétharmadra kell nőni az éves globális energiamixben és ehhez a jelenleginél háromszor több befektetés kell már 2030-ig a megújuló energiákba, amelyhez világos gazdaságpolitikai döntések kellenek – hangsúlyozta a Nemzeti Energia Ügynökség (IEA) a szerdán kiadott éves jelentésében. Ez a hónap végi glasgow-i ENSZ klímacsúcsra hangolva azt is üzeni, hogy ha csak a jelenlegi fontolva haladás forgatókönyve szerint változik a világ energiafelhasználása, akkor 2100-ra 2,6 Celsius fokkal nő a globális átlaghőmérséklet az ipari korszak előttihez képest, azaz drámai éghajlati következmények lehetnek. A jelentés felvázolja az előttünk álló évtizedek várható energiaszükségleti pályáját is, amelyből kiderül például, hogy egyelőre még nőni fog a gáz- és olajfogyasztás, az utóbbinál azonban már első alkalommal tetőzést vár a 2030-as évek elejére.

Tovább a cikkhez

Csúnyán lemaradt az európai autóipar az akkumulátorgyártásban - A gyors felzárkózásnak komoly akadálya lehet

A nagy európai autógyárak, a Volkswagen, a Daimler és a Stellantis igyekeznek Európába összevonni akkumulátor-gyártó kapacitásukat, szakértők szerint azonban az ehhez szükséges nyersanyagok biztosítása kemény diónak bizonyulhat számukra.

Tovább a cikkhez

Gondban Európa: nem lesz olyan rózsás az idei év Németországban, mint hittük

A négy nagy németországi intézet közös közleményt adhat ki a héten, amelyben jócskán lefelé módosítják az idei gazdasági növekedési előrejelzést - tudta meg a Reuters. A lassulás oka az ellátási zavarok aktivitásra gyakorolt hatása.

Tovább a cikkhez

Tizenhárom éves csúcson az amerikai infláció

Tovább nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban szeptemberben, az infláció ezzel tizenhárom éves csúcsra ugrott. Az emelkedés meghaladta az előző havit és az elemzői várakozásokat is.

Tovább a cikkhez

Energiaválság: bejelentették Brüsszelben, hogyan segíthetnek a tagállamok az embereknek és cégeknek

A napokban már kiszivárgott rövid és középtávú intézkedéscsomagot jelentette be szerdán a tagállamok felé az Európai Bizottság azért, hogy a rendkívüli mértékben megemelkedett gáz- és áramárak hatásait minél inkább enyhíteni lehessen a következő hónapokban a sérülékeny lakossági fogyasztói és kkv-körben. Az intézkedéscsomagból jól látszik, hogy egyáltalán nem akar visszafordulni az Európai Bizottság a 2050-es klímacél érdekében nyáron javasolt Fit for 55 csomagból és a karbonárak rendszerének tervezett kiterjesztéséből, mint ahogy azt orbán Viktor kormányfő javasolta, mert a brüsszeli testület úgy látja, hogy csak előre lehet menni, nem pedig visszafelé, illetve az áram- és gázárak mostani elszabadulásában az ETS-rendszernek csak kis szerepe volt, sokkal inkább a kereslet-kínálat felborulása a fő ok.

Tovább a cikkhez

Brutálisan emelkednek az élelmiszerek termelői árai

Augusztusban már negyedik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, a júliusi 21,3 százalékról 24,1 százalékra emelkedett a drágulás mértéke.

Tovább a cikkhez

Rángatják a gázárakat, esik az olajár

A reggeli 9% körüli emelkedés után most "csak" kb. 5%-os pluszban jár a holland TTF gáztőzsdén a novemberi határidős szállítás ára, ami 90,3 eurót jelent. Közben a Brent és a WTI, illetve a brit olajárak mérsékelt csökkenést mutatnak a tegnap esti szintekhez képest, mert a befektetők attól tartanak, hogy csökkenni fog az olajkereslet, mivel a főbb gazdaságokat megterhelik a magas infláció és a szűk ellátási keresztmetszetek miatti problémák.

Szerdán dél körül a decemberi határidős jegyzésekben az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 42 centes, 0,50 százalékos mínuszban, 83,00 dolláron állt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

A New York-i árupiacon a WTI amerikai könnyűolajfajta novemberi szállításra hordónként 80,27 dollárba került, 37 centtel, 0,46 százalékkal csökkent az ára.

Az árakat szerdán lefelé húzza, hogy a friss adatok szerint Kína, a világ legnagyobb nyersolajimportőre éves összehasonlításban 15 százalékkal kevesebb kőolajat vásárolt szeptemberben. Mindazonáltal Kína, Európával és Indiával együtt, továbbra is szén- és földgázhiánnyal küzd, ami felhajtotta a villamosenergia-termeléshez szükséges tüzelőanyagok árát.

Kínát súlyos energiaválság sújtja. A jelenlegi árszínvonal fékezi a nyersolajimportot, de ezzel párhuzamosan tovább csökkennek a hazai olajkészletek - mutatott rá Stephen Brennock, a PVM londoni olajbrókercég elemzője.

Olajipari elemzők szoros figyelemmel követik a gáz- és szénárak szárnyalását, amely az olajtermékek iránti kereslet növekedéséhez vezethet.

Egyre erősebbek azok a várakozások, hogy a magas gáz- és szénárak valószínűleg megnövelik az alternatív energiahordozók iránti keresletet.

Az egy héttel ezelőtti történelmi csúcsokhoz képest több mint egyharmadával csökkent a földgáz európai szabadpiaci ára, de még így is négy-ötszöröse az év eleji szintnek. (MTI)

Energiaválság: jelentős gázár-emelést jelentettek be a cseheknél, milliók fogják megérezni

Szerdán azt jelentette be a legnagyobb csehországi földgázszolgáltató, az innogy Energie (a német REWE utódja), hogy november 20-tól 10,6 százalékkal emeli a gázárakat. A lépést az innogy Energie is a világpiaci gázárak emelkedésével indokolja, amire hivatkozva váratlanul tevékenysége megszüntetését jelentette be szintén szerdán a legnagyobb cseh alternatív energiacég.

Tovább a cikkhez

Itt az energiaválság első nagy régiós áldozata: bedőlt Csehország legnagyobb alternatív energiaszolgáltatója

Megszünteti tevékenységét a Bohemia Energy csoport, amely a legnagyobb csehországi alternatív energiaszolgáltató vállalat - jelentette be a cég szerdai közleményében.

Tovább a cikkhez

Péntektől még drágább lesz a tankolás, egy héten belül másodszor is rekordok dőlnek

Pénteken ismét változik az üzemanyagok ára a hazai kutakon, a holtankoljak.hu információi szerint a benzin ára 3 forinttal emelkedik, míg a gázolaj literenkénti átlagára 4 forinttal nő. Ez egyrészt új csúcsot fog jelenteni mindkét üzemanyagtípus számára, azonban az emelkedés üteme némileg csökken az elmúlt alkalmakhoz képest.

Tovább a cikkhez

Nyugtat az Energiahivatal: biztosított Magyarország téli földgázellátása

A gáztárolókba szeptember 30-ig betárolt több mint 5 milliárd köbméternyi földgázmennyiség, 83%-os töltöttségi szinttel biztonsággal fedezi a hazai igényeket – hangsúlyozta a szerdán kiadott közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Tovább a cikkhez

Mártha Imre: Paks II. egy döglött atomerőmű projekt, le kell szállni róla

„Lassan ideje lesz megfogadni miniszterelnök úr kedvenc mondását, némileg aktualizálva: Ha döglött atomerőmű projekten ülsz, szállj le róla!” – fogalmazott a Paks II. projektről az Indexnek adott interjúban Mártha Imre, az MVM volt vezérigazgatója, a Budapesti Közművek Zrt. jelenlegi vezérigazgatója. Érvelését egyrészt arra alapozza (újra), hogy az orosz beruházó régóta nem volt képes olyan műszaki terveket letenni az asztalra, ami egy uniós engedélyező hatóságnak elfogadható, másrészt ott lenne a lehetőség, hogy Paks I. üzemidő-hosszabbításával egyelőre ne is legyen szükség Paks II. megépítésére, harmadrészt a két atomerőmű együttes működése esetén annyi áramot termelne, amit nem lehetne eladni még a régióban sem. Ezekről is megkérdeztük az Országos Atomenergia Hivatal új főigazgatóját, akivel éppen ma publikált exkluzív nagyinterjút a Portfolio.

Tovább a cikkhez

Komoly áradások, sosem volt még ilyen drága a szén Kínában

Kína jelenleg a világ legnagyobb szénfogyasztója, az ország azonban egyre súlyosabb energiaválsággal küzd, amelyet többek között a szénhiány és az üzemanyagok rekordmagas árai idéznek elő. A kormány számos lépést tett a széntermelés fellendítésének és az ipari erőművek villamosenergia-igényének optimalizálása érdekében, miközben az energiatermelők és más szénfelhasználók is egyre inkább importra szorulnak.

Tovább a cikkhez

Kádár Andrea: a nukleáris biztonság mindenek felett áll Paks II. engedélyezésénél

Az Országos Atomenergia Hivatal előző vezetője, Fichtinger Gyula április végi lemondását követően öt hónapig nem állt főigazgató a hivatal élén, szeptember végén Orbán Viktor miniszterelnök Kádár Andreát nevezte ki az OAH élére kilenc évre, akinek az irányítása alatt januártól a kormánytól függetlenné válna a hivatal. Az új vezető a Portfolio-nak adta az első, exkluzív interjút, amelyben elmondta: a jelenleginél hatékonyabban működő nukleáris biztonsági hatóságot hozna létre, amely a feladatok növekedésével párhuzamosan nagyobb létszámmal működne, és ahol a fizetéseket a versenyszférához közelítenék a jogviszony átalakítása mellett. Az interjúban szóba került a Paks II. projekt helyszínének földrengésbiztonsági kérdése, a létesítési engedélykérelmével kapcsolatban az utolsó pillanatban elrendelt hiánypótlás, illetve az engedélyeztetés esetleges felgyorsítása is. Utóbbival kapcsolatban Kádár Andrea leszögezte: „a nukleáris biztonság mindenek felett álló szempont”, és emlékeztetett rá, hogy ez nem az első hiánypótlás volt, a törvény pedig többször is lehetőséget biztosít ilyen elrendelésére. Arról nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy mikorra állhat termelésbe a Paks II. projekt, azt viszont megjegyezte, hogy a törvény alapján van még idő átgondolnia az illetékeseknek, hogy a Paks I. üzemidő hosszabbításával mi legyen.

Tovább a cikkhez

Ma is emelkedik a gáz ára

Továbbra is jelentős árfolyammozgásokat tapasztalhatunk az energiapiacon, ma is egészen hektikusan alakul a gáz ára az európai gázpiacon, a holland TTF tőzsdén reggel közel 9 százalékos pluszban is állt a novemberi határidős árfolyam, jelenleg 91,7 eurón áll a jegyzés.

napittf
A földgáz európai árának napon belüli alakulása a holland TTF gáztőzsdén szerdán

Ami a hosszabb távú teljesítményt illeti, tavaly év végén mindössze 19,08 eurón állt az árfolyam, így idén már több mint négy és félszeresére nőtt a gáz ára a holland tőzsdén.

Címlapkép: Getty Images

Hivatalos: lélektani határ fölé drágult a dízel a hazai kutakon

Szerdán változott az üzemanyagok ára a hazai kutakon, a holtankoljak.hu információi szerint a benzin literenkénti átlagára 6 forinttal, míg a gázolajé 8 forinttal emelkedett. Ezzel mindkét üzemanyagtípus ára új történelmi rekordot döntött, de a gázolaj ráadásul átlépte az 500 forintos szintet is.

Tovább a cikkhez

Itt az 500 forint feletti üzemanyagár a hazai kutakon - Mi jöhet még?

A hazai benzinkutakon most először 500 forint fölé emelkedett a gázolaj átlagára, de a benzinár is rekordszinten áll, ami nem véletlen, az olaj ára ugyanis csak idén több mint 60 százalékot emelkedett, ráadásul a dollárral szemben gyengül a forint, a kettő eredőjéből adódik a meredek emelkedés a hazai üzemanyagárakban. De mi hajtja egyre magasabbra az olaj árát, és meddig emelkedhet még a nyersanyag, azzal együtt pedig a hazai kutakon a benzin és a gázolaj ára? Ennek jártunk utána.

Tovább a cikkhez
Találd meg a neked való befektetési alapot!
minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
címlapkép