Portfolio signature

Süllyedésben a telekommunikációs ágazat részvényei

Jónéhány részvény, és ágazat van, amelyet megviselt az elmúlt hetek lejtmenete az amerikai részvénypiacon. Ám még közülük is kiemelkednek a telekommunikációs ágazat papírjai, amelyek mára egyértelműen a medve birodalmában bandukolnak. Még a legnagyobb nevek is hatalmas intézményi eladásokat szenvedtek el, ami egyrészt komolyan felteszi a kérdést a hosszútávú befektetők körében is, hogy érdemes-e tartani a részvényeiket. Másrészt sok esetben akár kiváló short lehetőséget biztosítanak, egy amúgy ritkábban előforduló csökkenő trendet követő stratégia által.

“Bunkofon”

A telekommunikációs ágazat az ezredforduló nagy sztorija volt. Amíg a kilencvenes években még a vállalkozók kivagyi hóbortjának tűnt a tégla nagyságú mobiltelefonok cipelgetése, addig 2000 környékén beindult az igazi expanzió. Akkorra mindenki ilyet akart magának, a hálózatok pedig rakétasebességgel terjedtek. A befektetők mint egy éhes oroszlán vetették rá magukat az ágazat papírjaira, a Vodafone, vagy a Deutsche Telekom számítottak a legnagyobb sztároknak akkoriban, természetesen a Nokia és a Blackberry telefongyártók mellett.

Pár év után azonban a lelkesedés leült. A kijózanodás részben annak volt betudható, hogy a piac telítődésével vad árverseny alakult ki a szolgáltatók között, és bár a bevételek továbbra is szárnyaltak, a marzsok összeomlottak, a nyereség sokkal kisebb lett, mint amit a piac korábban remélt. Az én személyes mobil előfizetésem költsége ma sokkal alacsonyabb, mint 20 éve volt, pedig korlátlan netet használok.

A fejlődésnek így elsősorban nem is a befektetők, hanem a fogyasztók a nyertesei, akik ma már anélkül bámulhatják az okostelefonuk kijelzőjét egész nap, hogy a költségek miatt aggódniuk kellene. A mentális egészségük miatt talán egy kicsit jobban.

Erről szól még a cikk:

  • Fontos tetőből esett ki az ágazat indexe
  • Hatalmas letörés után enyhe fordulós jel az AT&T grafikonján
  • Másolja régi testvért a Verizon
  • Rossz jel a begyorsuló esés a T-mobile US chartján
  • Úgy tűnik, hogy az eltérő üzleti modell sem menti meg az eséstől az American Tower-t

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések