Portfolio signature

A sötét múltú érc, ami megmentheti Európát a klímaválságtól

Mohos Kristóf
Több ország vélekedése szerint az európai atomenergia-szektornak történő megfelelő mértékű térbiztosítás segíthetne elérni az EU 2050-re célba vett klímasemlegességét, ráadásul mindezt úgy, hogy közben Európa nem kerülne energiafüggésbe olyan külső hatalmaktól, mint Oroszország, Törökország vagy akár Amerika. Felmerülnek azonban a következő kérdések az atomenergiával és az uránbányászattal kapcsolatban: valóban eléggé “zöld” energiaforrásról beszélünk? Milyenek most az iparág rövid és hosszabb távú kilátásai? Az energiaválság közepette a földgázéhoz hasonlóan elszálló uránárakra számíthatunk? A megugró kereslet és a szűkös kínálat miatt reflektorfénybe kerülhetnek az uránbányász cégek? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe alábbi elemzésünkben.

Fókuszban a klímasemlegesség

Még július közepén tette közzé az Európai Bizottság az úgynevezett "Fit for 55" uniós klímacsomagot, amely a 2030-ra elérendő 55 százalékos kibocsátáscsökkentéssel kapcsolatos részletesebb szabályokat tartalmazza

- az EU ugyanis 2050-re szeretné elérni a klímasemlegességet,

amihez szükséges az ambíciós szintek emelése. A bejelentés többek között előírná, hogy magasabb legyen a megújuló energiaforrások részaránya, illetve szigorítaná a gépjárművekre vonatkozó emissziós követelményeket is. Mindezzel kapcsolatban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy

Miről szól még a cikk?

  • Az energiaválság miatt az addig is nehezen teljesíthetőnek tűnő új klímacélok komoly fejtörést okozhatnak az EU-nak.
  • A klímacélok eléréséhez fontos lehet az atomenergia előrébb helyezése, több európai ország is hivatalosan kiállt már emellett.
  • De milyen hátulütői vannak az uránbányászatnak?
  • Érdemes befektetői szemmel nézni a sztorira?

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések