mnb shutter
Befektetés

Az infláció és a forint állítja megint válaszút elé jegybankot - Mit lép a Monetáris Tanács?

Beke Károly
Ha hiszünk az MNB Monetáris Tanácsának, akkor kedden szinte borítékolható az újabb 15 bázispontos kamatemelés. Szeptemberben ugyanis meglepte a piacot a jegybank, hogy a vártnál kisebbet emelt a kamaton, ugyanakkor jelezte, hogy a szigorítási ütem irányadó lesz a következő hónapokra nézve. Az egyetlen bizonytalanság most az, hogy azóta megjelent egy vártnál magasabb szeptemberi inflációs adat, a forint pedig nem tud eltávolodni a 360-as lélektani szinttől az erősödésben. Éppen ezért most az a kérdés, hogy tartja magát az egy hónappal ezelőtti kommunikációhoz az MNB vagy ismét erőteljesebb szigorítással üzen majd a befektetőknek.
Még mindig nem késő regisztrálni a holnapi Budapest Economic Forumra! A rendezvény Supergold+ partnere az OTP Bank.

Újabb 15 bázispontos emelés – Vagy több?

A Portfolio által megkérdezett elemzők nagy többsége arra számít, hogy kedden újabb 15 bázisponttal 1,8%-ra emeli az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa. Mindössze egy szakember gondolja úgy, hogy visszatér a 30 bázispontos szigorítási tempóhoz a jegybank, ennek kockázatát azonban szinte mindenki megemlítette.

A piaci árazások alapján akár nagyobb, 30 bázispontos kamatemelés sem lenne kizárható, azonban a jegybank számára fontos lehet a kommunikáció kiszámíthatósága, illetve az inflációs kockázatokkal együtt a növekedési kockázatok is emelkedtek – indokolta véleményét Jobbágy Sándor, a Concorde elemzője.

A magasabb emelés valószínűsége alacsony, bár tény, hogy erős üzenet lenne a piacok számára

- véli Regős Gábor.

Kérdés továbbá, hogy a közleményben hogyan reagál a jegybank az energiaárak emelkedésére: mennyire tartja azokat tartósnak vagy mennyire kezeli őket csak kockázatként, valamint jelez-e ezzel kapcsolatos monetáris politikai intézkedést – tette hozzá a Századvég Gazdaságkutató közgazdásza.

Véleményem szerint az MNB visszatér a 30 bázispontos kamatemeléshez, így az ülést követően 1,95 százalékon állhat az alapkamat és az egyhetes betéti kamat mértéke. A nagyobb mértékű szigorítást több tényező indokolja. Az egyik, hogy a szeptemberi inflációs adat magasabban alakult, mint azt az MNB a rövid távú előrejelzésében várta. Emellett pedig az inflációs kockázatok is egyre jelentősebbek, hiszen tovább emelkedett az olaj, illetve más nyersanyagok ára, valamint a forint sem tudott érdemben erősödni – válaszolta Virovácz Péter, aki egyedüliként vár a szeptemberinél nagyobb szigorítást.

A májusi kommunikációt megelőzően, ami a júniusban kezdődő ciklusnak ágyazott meg, a forint 360 körül ingadozott az euróval szemben. Azóta közel 100 bázisponttal nőtt a kamatkörnyezet, a forint azonban továbbra sem tudott tartós erősödést felmutatni, hiszen jelenleg is 360 körül mozog az euró-forint kereszt. Természetesen ebben komoly jelentőséggel bír a nemzetközi kockázatkerülés felerősödése, a dollár felértékelődése, ám a jegybank árstabilitási célját nézve ez sovány vígasz. A forint beragadása ugyanis – ellentétben a kamatemeléstől várt erősödéssel – nem tudja támogatni az importált infláció mérséklését, ami jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a hazai infláció bőven 5 százalék felett alakul – vezette le az ING Bank elemzője, miért lényeges a magyar deviza árfolyama.

Virovácz szerint a forint szempontjából akár a 30 bázispontos emelés is kevés lehet, hiszen a piac már beárazta ezt a magasabb mértékű kamatemelést, így a lengyel kamatdöntéshez hasonló meglepetésről aligha beszélhetünk majd.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A kamatemelésen kívül meglehetősen szűkös a jegybanki mozgástér a további szigorításra. A jegybanki mérleg – vagyis elsősorban a forint likviditás – gyors szűkítésére nem látok sok lehetőséget. A bankközi piac számára ugyanakkor egy fontos üzenet vagy lépés lehet a szigorítás irányába, ha esetleg a swap-piacokat érintő újabb beavatkozásokat vagy az azokat befolyásoló makroprudenciális szabályrendszer felülvizsgálatát jelezné a monetáris politikai döntéshozó. Ezzel ugyanis erősíteni lehetne a monetáris transzmissziós mechanizmust, egyszerűbben fogalmazva a kamatemelések gyakorlati hatékonyságát – vázolta fel Virovácz Péter.

Meddig tarthat a folyamatos emelés?

Az emelkedő inflációs kockázatokat látva most az a legnagyobb kérdés, lezárja-e idén a júniusban kezdett szigorítási ciklust az MNB vagy még 2022-ben is kamatot kell emelnie. A jegybank már szeptemberben arról beszélt, hogy az inflációs kockázatok továbbra is felfelé mutatnak, ez az utóbbi hetekben csak erősödhetett az energiaárak jelentős emelkedése miatt. Vagyis a kockázatok egyre inkább abba az irányba mutatnak, hogy ha nem jön valamilyen éles fordulat, akkor 2022-re is áthúzódhatnak a kamatemelések.

Az elemzők többsége ennek megfelelően most azt gondolja, hogy a jövő év első negyedévében vagy első felében éri majd el tetőpontját a kamat.

A kamatdöntés után szinte rögtön érkezik Virág Barnabás a Portfolio konferenciájára. Hallgassa meg a jegybank alelnökének előadását élőben!

A keddi döntés után idén még kétszer lesz alkalma lépni a Monetáris Tanácsnak, a többségi vélemények szerint ezeken 2,1%-ra emelkedik majd az alapkamat, ahonnan 2022-ben még további 30 bázispontos szigorítás jöhet.

Alapesetben idén év végére 2,0-2,10 körüli szintre, jövőre 2,50%-ig emelkedhet az alapkamat, a felfelé mutató kockázatok egyre erősebbek

- foglalta össze a fentieket Halász Ágnes, az Unicredit Bank elemzője, aki szerint jövő áprilisban várható az utolsó lépés.

Virág Barnabás
Magyar Nemzeti Bank, alelnök
Virág Barnabás 2020. június 22-től a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. 2020. június 22. óta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért és pénzügyi stabilitásért felelős alelnöke. 2015-től az alelnö
Tovább
Virág Barnabás 2020. június 22-től a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. 2020. június 22. óta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért és pénzügyi stabilitásért felelős alelnöke. 2015-től az alelnö Tovább

Az elmúlt időszakban látott régiós jegybanki kamatemelések is nem várt „versenyt” támasztottak a magyar jegybanknak. Most már ugyanis nem igaz, hogy csak a magyar jegybank szigorít érdemben az infláció megfékezése érdekében.  Így nem zárható ki, hogy a kamatemelések időben tovább tartanak és nem biztos, hogy már az idén véget érnek – kommentálta Nyeste Orsolya. Az Erste Bank szakembere szerint az infláció 2022 első félévére várt lassulása már nem feltétlenül tenné szükségessé a havi szintű „permanens” kamatemeléseket, de sok minden függ a fejlett és régiós jegybankok esetleges további szigorító lépéseitől, azoknak ütemezésétől, és attól, hogy az MNB addig megvalósuló lépései mennyire tudják a forintárfolyamot tartósan is erősebb szinten stabilizálni.

Az új inflációs jelentés fényében, ami várhatóan a növekedési kockázatokat erősebben hangsúlyozhatja (ellátási láncok zavara, energiaválság, negyedik hullám), akár a decemberi emelést követően átmenetileg meg is állíthatja a szigorítási ciklust. A jövő év elején pedig a már mérséklődő infláció és a növekedési kockázatok, valamint várakozásom szerint a 2022 második felében megkezdődő költségvetési konszolidáció együttesen az MNB-t a tartós tartás irányába terelheti – beszélt a hosszabb távú kilátásokról Virovácz Péter.

Címlapkép: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
praga
séf étterem szakács főzés
schiphol

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
chart elemzes