Előfizetői tartalom

Forint: az elsózott gulyásleves esete

A forint gyengülése egyre több aggodalmat kelt a piacon. A magyar fizetőeszköz az euróval szemben megközelített két nagyon fontos ellenállást, a dollárral szemben pedig már át is lépte a legnagyobb jelentőségűt. A forint kitettséget vállaló nagy alapkezelőknek egyre kevésbé tetszik, hogy a romló nemzetközi környezetben a hazai fiskális politika a választási évvel párhuzamosan az egyensúlyt tovább rontó lépéseket tesz. Ha emiatt gyorsan távozni kezdenek, akkor nehezebb lesz visszahozni őket, mint a törzsvendégeket egy olyan étterembe, ahol újabban elsózzák a levest.

Ha kaptam volna 1000 eurót minden egyes alkalommal, amikor egy külföldi ismerősömnek el kellett magyarázni, hogy mi a különbség a goulash, a pörkölt és a gulyásleves között, akkor olyan sok pénzem lenne, hogy egyedül is befolyásolni tudnám a forint árfolyamát. De nem kaptam egy centet sem, ezért kénytelen vagyok az elemzésekre hagyatkozva kitalálni, hogy merre mehet a kurzus a jövőben. Márpedig a forint és az angolszász piaci szereplők ugyanúgy nem könnyítették meg a dolgomat, mint az a brit fiatal, aki nem akarja megérteni, hogy mi nem ugyanazt értjük gulyás alatt, mint amit ő egyszer egy fogorvosi váróban rongyosra olvasott BBC Good Food magazinban talált.

A legtöbb többé-kevésbé szabadon lebegő deviza árfolyama nagyon durván kitett a nagy globális intézményi szereplők kénye-kedvének, rosszabb esetben a nagyobb hedge fund-ok támadásainak is. Az egyetlen, amit megtehetnek a gazdaságpolitika alakítói, hogy radar alatt maradnak, és nem mutatnak olyan gyengeséget, ami által jó hozam-kockázat pozíció lehetőségét villantják fel a virgoncabb piaci szereplők számára.

Ehhez a fiskális és monetáris politika összehangolt mozgására van szükség, amely mentes az extremitásoktól, normál mederben folyik és nagyon figyel az egyensúly fenntartására.

Erről szól még a cikk:

  • Miért lett "elsózva" a forint?
  • EURHUF: egyre kevésbé ízlik a leves, közel a vészes ellenállások
  • EURUSD: az éves mélypont a forintra is hatással van
  • USDHUF: már fontos ellenállás felett a hazai fizetőeszköz, világos a trend

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés