Előfizetői tartalom

Hasít a részvénypiac a sógoroknál is, de meddig?

Az osztrák részvénypiac nem tartozik a legnagyobb és legizgalmasabb piacok közé a globális színtéren. Mégis, nemcsak a régióját, nemcsak a kontinenst, de a világ tőzsdéinek teljesítményét is képes volt idén felülmúlni. Relatív ereje olyan nagy, hogy a szeptemberi korrekcióban egyáltalán nem vett részt, hanem bandukolt tovább felfelé. Ezt részben köszönheti a magas koncentrációnak, hiszen csak pár vállalat viszi el a teljes kapitalizáció jelentős részét. Emellett a befektetők is kedvelik a csendes, megbízható háttérrel rendelkező tőzsdét, amelyben az energia és pénzügy szektoroknak komoly szerepe van. A technikai elemzés segítségével megnéztük, hogy meddig maradhat fent a mostani trend.

Ausztria és általában a régió nem éppen a világ értékpapírpiacainak fellegvára. A monarchia régi beidegződései és a régiós szinten is meghatározó bankrendszer sokkal inkább a kontinentális, kevésbé a tőzsdékre, sokkal inkább a klasszikus hitelekre építő pénzügyi rendszert részesíti előnyben. Bár a Wiener Börse elődjét még Mária Terézia szárnyai alatt alapították pontosan 250 éve, Bécs sohasem vált igazán fontos tényezővé a globális, de még az európai színtéren sem.

Amíg az osztrák tőzsde részvény szekciójának kapitalizációja csupán 133 milliárd euró, addig csak a Xetra 2 200 milliárd euró körül jár. Bár 2021-ben az Európai Unión belül egyre kevésbé van értelme országhatárok alapján összehasonlítást végezni, a majdnem tizenhétszeres különbséget Németország és Ausztria gazdaságának vagy népességének a különbsége sem indokolja, hiszen mindkettő csak kilencszeres eltérést indokolna.

A Bécsi Tőzsde vezető indexe, az ATX is erős koncentrációt mutat.

Erről szól még a cikk:

  • Folytatódik a trend az ATX-ben?
  • Mit jelent a zászló alakzat az Erste grafikonján?
  • Kitart a kitörés az OMV esetén?
  • Mit árul el a nagy rés az Immofinanz chartján?
  • Mikor törhet ki a megújuló energia szolgáltató?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés