nyugdijas_budapest_shutterstock-20170824
Befektetés

Ennyit gombolnak le rólad a nyugdíjkasszák – Friss adatok jöttek ki

Árgyelán Ágnes
Friss adatokat közölt az MNB arról, hogyan alakultak az önkéntes nyugdíjpénztárak díjterhelései. A változatlan működési levonásoknak és a jelentősen visszaeső befektetési költségeknek köszönhetően korábban soha nem látott mértékben, 0,75-ról 0,64 százalékra csökkent az önkéntes nyugdíjpénztárak tagokat terhelő átlagos díjterhelése tavaly az MNB adatai szerint. A pénztártagok jövőbeni költségeit modellező hosszú távú pénztári TKMNyp 0,85 százalék lett.
Érdekel a megtakarítások világa, akár rövidebb időtávra szóló befektetési lehetőségek is érdekelnek? Akkor ne hagyd ki november 25-én a Portfolio Private Investor Day online rendezvényét, amelyen ingyen is részt vehetsz! További részletek:

Csökkent a díjterhelés

2019 októberében jelentette be az MNB, hogy kiterjeszti a megtakarítási célú életbiztosításoknál már régóta használt Teljes Költségmutatókat (TKM) az önkéntes nyugdíjpénztárakra is, így azok többé-kevésbé összehasonlíthatók az egyik főbb versenytársukkal, a nyugdíjbiztosításokkal. Az MNB ajánlása 2020. január 1-jétől él, a pénztáraknak legkésőbb február 28-ig kellett leadniuk a TKM-számaikat, melyeket a felügyelet honlapján közzé is tesz.  

A TKMnyp abban újdonság a pénztárak esetén elérhető korábbi mutatószámokhoz képest, hogy előretekintő költségeket próbál megjósolni ahelyett, hogy múltbéli költségeket vesz alapul. A TKMnyp egy pénztártag feltételezett, hosszú távú megtakarításának, modellezett költségét mutatja be.

A biztosítói TKM-hez képest eltérés, hogy 10, 15 és 20 év helyett a TKMnyp 10, 20 és 30 évre kerül kiszámításra.

Akár a biztosítói TKM-nél, a TKMnyp-nél is:

  • Az EIOPA kockázatmentes hozamgörbével számolnak, mint feltételezett hozam,
  • 25 ezer forintos havi díjat fizet be az ügyfél / tag,
  • minden közvetett költséget figyelembe vesz,
  • portfóliókra lebontva elérhető,
  • a költségmentes és a költségterheléses forgatókönyv belső megtérülési rátájának különbségét tükrözi.

Az MNB-hez beküldött felülvizsgált adatok alapján 2021-ben az átlagos 10 éves TKMNYP 1,49%; az átlagos 20 éves TKMNYP 1,01%; az átlagos 30 éves TKMNYP 0,85%. A 2020-tól elérhető TKM adatok alapján az MNB azt írja összefoglalójában, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár költséghatékony hosszú távú befektetési forma.

mnb1
Forrás: MNB

Az MNB kitér írásában a korrigált díjterhelési mutató alakulására is, amely a klasszikus változatnál pontosabb képet ad arról, hogy hogyan alakult az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a tagokat terhelő díjak nagysága. A jegybank ennek kapcsán kiemeli, hogy 2020-ban a pénztárak számára kedvező jelenség volt, hogy a koronavírus-járvány hatása nem érintette negatívan a tagdíjbefizetéseket, az előző évhez képest a tagdíjbevételek csaknem 3 százalékkal növekedtek.

Ha megnézzük a (kezelt vagyon alapján) legnagyobb pénztárak díjterhelési számait, akkor láthatjuk, hogy közülük az Ersténél haladja meg egyedül a díjterhelés az 1%-ot, a legolcsóbbnak pedig a Honvéd számít:

Mi látszik a legnagyobb szolgáltatóknál?

Az MNB friss számaiból kiderül, hogy a pénztárak a fenti paraméterek mellett többnyire lényegesen olcsóbbak a nyugdíjbiztosításoknál, a legnagyobb, elszámoló egységes pénztáraknál még a legdrágább portfóliók TKM-értéke is 2,5% alatt van 10 éves időtávon. A drágább pénztári portfóliók egyébként általában kockázatosabb eszközökbe fektetnek, alapok alapja konstrukcióban.

Még a 2,5% is barátságos érték egyébként a nyugdíjbiztosítások költségterheléséhez viszonyítva, a legolcsóbb nyugdíjbiztosítás 1,11%-os TKM-mel, a legdrágább 3,81-5,4%-os TKM-mel működik 10 éves időtávon.

Nyugdíjpénztárakban persze hosszabb távon érdemes megtakarítani, már csak azért is, mert 30 éves időtávon csak egy portfólió TKM-értéke haladja meg az 1,5%-ot a legnagyobb pénztárak közül. A 30 éves TKM-ekben az Erste több portfóliójának költségmutatója is csökkent (ugyanígy 10 éves időtávon is):

Ha a szektor egészét nézzük, nem csak a legnagyobbakat, látható, hogy akad több olyan munkáltatói portfólió, melynek TKM-értéke túllépi a 1,5%-ot 30 éves időtávon is:

A legolcsóbb pénztárak is munkáltatói kasszák: a Bongrain munkáltatói pénztár tagjai 30 éves időtávon alig 0,19%-os TKM-mel találkoznak, ami tavaly óta egyébként változatlan.

Címlapkép: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
dubaj emirátusok dubai
oltásellenes vakcina
putyin biden
Valdis Dombrovskis Europai Bizottsag Magyarorszag helyreallitasi terv
koronavirus vakcina
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
nő befektet fiatal kávé getty stock budapest