Frankfurt Stock Exchange
Befektetés

Nagyot esett a Mol, magával rántotta a magyar tőzsdét

Portfolio
A kedvezőtlen amerikai inflációs adatközlés után rossz teljesítményt láthattunk ma az ázsiai tőzsdéken, jó hangulatú piacnyitást láthattunk azonban Európában, az óvatos emelkedés a délutáni órákban is kitartott - érkezett egy kedvező makrogazdasági hír a kontinensen, a vártnál nagyobb mértékben nőtt ugyanis szeptemberben az Egyesült Királyság gazdasága, miután a szolgáltatóipar és az építőipar is fellendült. Itthon a mai kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kormány 480 forintban rögzíti az üzemanyagárak felső határát - a hírre kifejezetten érzékenyen reagált a Mol részvénye, valósággal szabadulnak az olajcég papírjától a befektetők, ennek köszönhetően a magyar tőzsde is lefordult. A tegnapi, vártnál lényegesen magasabb inflációs számok közlése után ma kedvező hír érkezett a tengerentúlon, jelentősen csökkent ugyanis az amerikai költségvetés hiánya októberben - vélhetően ennek is köszönhetően jó hangulatban indult a kereskedés a tengerentúlon, ugyanakkor az indexek vegyesen zártak.

Vegyesen zártak a tengerentúli tőzsdék

A tengerentúli tőzsdék vegyes képet mutatnak a csütörtöki zárásban: 0,4 százalékkal esett a Dow Jones, az S&P 500 0,06 százalékkal emelkedett, a Nasdaq pedig 0,5 százalékkal magasabban fejezte be a napot.

A Mol esése miatt komoly mínuszban zárt a magyar tőzsde

Kisebb kilengések mellett jellemzően emelkedést láthattunk ma a vezető európai tőzsdéken, érkezett egy kedvező makrogazdasági hír, a vártnál nagyobb mértékben nőtt ugyanis szeptemberben az Egyesült Királyság gazdasága. Itthon a mai kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kormány 480 forintban rögzíti az üzemanyagárak felső határát - a hírre kimondottan érzékenyen reagált a Mol részvénye, valósággal szabadultak az olajcég papírjától a befektetők, végül kifejezetten magas forgalom mellett 4,8 százalékot zuhant az olajcég jegyzése. Ennek köszönhetően a magyar tőzsde is rosszul teljesített, végül 0,6 százalékos lett a mínusz. Ami pedig a többi hazai blue chipet illeti, 2 százalékos emelkedésével remekül teljesített ma az OTP, míg a Richter jegyzése 0,1 százalékkal, a Magyar Telekomé pedig 0,8 százalékkal lejjebb került.

Tovább a cikkhez

Nem fektethetnek kriptóba a muszlimok, közölte Indonézia vallási tanácsa

Indonézia nemzeti vallási tanácsa nemrég tiltottnak minősítette a kriptobefektetéset, mivel az eszközök bizonytalansági faktorokkal és ártalmas tulajdonságokkal rendelkeznek - bár a kormány eddig támogatta a kriptopénzeket, a rendelet azonban elriaszthatja a muszlimokat a befektetéstől és a helyi intézmények is átgondolhatják az új eszközök kibocsátását.

Tovább a cikkhez

Újabb drasztikus lépés a kormánytól - Kinek fáj az üzemanyagárak befagyasztása?

A kormány ma bejelentette, hogy jövő hét hétfőtől három hónapra 480 forinton rögzítik a normál benzin és a gázolaj árának felső határát. A lépés váratlan, annak ellenére, hogy Orbán Viktor korábban már beszélt a befagyasztás lehetőségéről. Európai példából kevés állhat a magyar kormány előtt, Horvátország például már meglépte a befagyasztást, igaz, ott eredetileg csak egy hónapra rögzítették az árakat, és nem az aktuális árszinten, nem pedig jóval alacsonyabban. A lépéssel az üzemanyagok forgalmazói járnak rosszul, többek között a nagyobb szereplők, a Mol, az OMV és a Shell, nekik kell lenyelniük a befagyasztás negatív hatásait.

Tovább a cikkhez

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék

Kisebb kilengések mellett jellemzően emelkedést láthatunk a piacnyitáskor a tengerentúli tőzsdéken, az S&P 500 0,3 százalékos pluszban nyitott, a Nasdaq pedig 0,7 százalékkal került feljebb, a Dow azonban 0,1 százalékos mínuszban indította a kereskedést.

A tegnapi, vártnál lényegesen magasabb inflációs számok közlése után ma kedvező hír érkezett, jelentősen, 42 százalékkal csökkent ugyanis az amerikai költségvetés hiánya októberben, a folyó költségvetési év első hónapjában éves összevetésben a mérséklődő kiadások és az emelkedő bevételek hatására.

Mennyire drága Magyarországon a benzin és a dízel?

Fontos bejelentést tett ma a kormány, hiszen jövő hétfőtől 480 forintban rögzíti az üzemanyagárak (a 95-ös benzin és a gázolaj) felső határát. A sajtótájékoztató elhangzott az is, hogy Magyarországon az egyik legolcsóbb a benzin az EU-n belül, ezért a bejelentett intézkedés fényében utánajártunk, hogy pontosan mennyire számít drágának az itthoni tankolása az EU-s országokhoz viszonyítva. Az eredmények azt mutatják, hogy a benzin a hetedik legolcsóbb Magyarországon, míg a gázolajár tekintetében a középmezőnybe tartoznunk az Európai Unión belül.

Tovább a cikkhez

Nagy győzelmet aratott az EU a Google felett - Reagált a cég

A Google szerdán elvesztette a 2,42 milliárd eurós európai trösztellenes döntéssel szembeni fellebbezését, ami jelentős győzelmet jelentett Margrethe Vestager, a blokk versenyjogi vezetője számára a három jelentős bírósági döntés közül az elsőben, amely megerősíti az EU törekvését a nagy technológiai vállalatok szabályozására.

Tovább a cikkhez

Kilenc kis részvény, amelyben nagy bika ereje szunnyad

Hiába menetelt az év nagy részében az amerikai részvénypiac, a kis kapitalizációjú cégek hosszú hónapok óta mostohagyereknek számítottak. Az elmúlt héten azonban egy igencsak elnyúlt oldalazás után az ellenállás fölé törtek, ezzel egyszersmint letörölve a relatív erő hiányát is a tábláról. Ennek következménye volt, hogy a befektetők egyes csoportjai rátaláltak jó néhány kissé elfeledett részvényre, amelyeket nagy erővel venni kezdtek. Ezek közül a technikai elemzés segítségével bemutatunk kilenc olyat távirati stílusban, amely mögött van egy érdekes sztori és szemmel látható vételi nyomás is.

Tovább a cikkhez

Visszatért a koronavírus előtti nyereséghez a magyar Erste Bank

20% feletti bevételnövekedéssel és 10% feletti éves hitelállomány-növekedéssel zárta az év három negyedévét az Erste Bank, a társaság vezetése sajtótájékoztatón számolt be a vállalati, a lakossági és a befektetési üzletág eredményeiről.

Tovább a cikkhez

Esik a Mol, húzza magával a magyar tőzsdét

Szűk egy órája még kifejezetten jó volt a hangulat a magyar tőzsdén, Gulyás Gergely kormányinfón tett bejelentésének hatására azonban, miszerint 480 forintban maximalizálják az üzemanyagárakat, alaposan beszakadt a Mol részvénye, ezzel együtt a BUX is lefordult. Komoly kilengéseket láthatunk az olajcég papírjánál, jelenleg 3,8 százalékos a mínusz,

a BUX Index pedig 0,9 százalékkal került lejjebb.

Döntött az üzemanyagárakról a kormány, szakad a Mol

A mai kormányinfón egyebek mellett Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány 480 forintban rögzíti az üzemanyagárak felső határát. A hírre kifejezetten érzékenyen reagált a Mol részvénye, valósággal szabadulnak az olajcég papírjától a befektetők. A bejelentés és a Mol esésének hatására lefordult a magyar tőzsde is.

Tovább a cikkhez

Komoly pluszban a BUX index

A késődélelőtti órákban kifejezetten jó a hangulat a magyar tőzsdén, az elmúlt napok jelentős esése után most százalékos pluszban van a BUX. A hazai blue chipek közül az OTP 1,2 százalékkal került feljebb, míg a Mol jegyzése fél százalékos pluszban van, a Richter azonban 0,1 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 1,5 százalékkal került lejjebb.

Saját részvényeket értékesített az OTP

235 darab törzsrészvényt értékesített tegnap az OTP a javadalmazási politikája keretében – derül ki a bank közleményéből.

Tovább a cikkhez

Bitcoin, ethereum és egyéb kriptoeszközök: közép- és hosszútávú kép - online előadás MA este

Nagy emelkedések és zuhanások is jellemezték a főbb kriptoeszközöket az elmúlt időszakban a bitcoin vezérletével. de legnagyobbaknak sikerült mindenkori csúcsra törnie. Bármilyen pozícióban is vagyunk, nem könnyű hideg fejjel kezelni az ilyen napokat és heteket. Akik közép- és hosszútávon gondolkoznak bitcoinban, ethereumban, rippleben, vagy bármilyen egyéb hasonló eszközben azoknak fontos lehet egy kicsit hátrébb lépni, és megnézni mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, események, amelyek valóban befolyásolhatják a pozíciójukat. Az előadás során elsősorban erre koncentrálunk.

Tovább a cikkhez

Bevásárolt a titokzatos szoftvercég részvényéből a 2020-as év sztárbefektetője

Az Ark Invest honlapjának napi kereskedési tevékenységről szóló közzétételéből kiolvasható, hogy a csalódást keltő negyedéves gyorsjelentés és a komoly árfolyamzuhanás ellenére továbbra is hisz a Palantir szoftvercégben Cathie Wood, a 2020-as év sztárbefektetője.

Tovább a cikkhez

Esnek az európai tőzsdék a piacnyitásban

Kisebb eséssel nyitották a mai kereskedési napot az európai tőzsdék, a DAX 0,1 százalékos gyengülése mellett a CAC 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,1 százalékot esett. A milánói börze is lejjebb került 0,2 százalékkal, míg a spanyol tőzsde ugyancsak 0,2 százalékot esett.

A befektetők vélhetően a tegnap megjelent, várhatónál lényegesen rosszabbul alakuló amerikai inflációs adat apropóján aggódnak, már 30 éve nem volt példa ilyen mértékű áremelkedésre a tengerentúlon. Emellett érkezett egy kedvező makrogazdasági hír is, megismerhettük ugyanis az Egyesült Királyság harmadik negyedéves GDP-adatait: a vártnál nagyobb mértékben nőtt szeptemberben a gazdaság, miután a szolgáltatóipar és az építőipar is fellendült.

Kisebb eséssel indítja a napot a magyar tőzsde

Esik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,2 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül esnek, az OTP 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,5 százalékot esett, a Magyar Telekom 0,7 százalékos mínuszban nyitott, a Richter jegyzése azonban feljebb került 0,2 százalékkal.

Jelentős túljegyzés mellett zárult az AutoWallis részvénykibocsátása

Sikerrel zárult kedden az AutoWallis nyilvános részvénykibocsátása: az előzetes 6-8 milliárd forintos tervhez képest több mint 17 milliárd forint összegű részvényjegyzési igényt adtak le lakossági és intézményi befektetők a meghirdetett 107-122 forintos ársávban. Az ársáv felső harmadában található 117 forintos kibocsátási áron jutnak a magyar tőzsde autós vállalatának részvényeihez a lakossági és intézményi befektetők egyaránt. Az AutoWallis a maximum 8 milliárdosra tervezett jegyzés felső korlátját 10 milliárd forintra emelte a túljegyzés részbeni elfogadása érdekében. A lakossági jegyzők a részükre történt átcsoportosítás alapján 2,5, míg az intézményi befektetők 7,5 milliárd forint összegben jutnak új kibocsátású részvényekhez. A kibocsátás jelentőségét mutatja, hogy több mint 10 éve nem volt ilyen méretű lakossági részvényjegyzés a Budapesti Értéktőzsdén.

Tovább a cikkhez

Helyreállt a PannErgy miskolci erőműve az üzemzavar után

Helyreállt ma reggelre a PannErgy miskolci erőműve, amelynél november elején üzemzavar lépett fel. A meghibásodás 30 millió forintos EBITDA-kiesést okozott a vállalatnak, az idei terveken mégsem módosít a menedzsment.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indulhat a nap a Európában

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 0,7 százalékot veszített, a S&P 500 0,8 százalék mínuszban zárt, míg a Nasdaq jegyzése 1,4 százalékot esett. Az inflációs félelmek ismét előtérbe kerültek, a befektetők az inflációs adatra figyeltek: megérkezett a fontos közlés, a várt 5,8 százalék helyett 6 százalék fölé emelkedett az éves áremelkedés az Egyesült Államokban, erre több mint harminc éve nem volt már példa
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel inkább negatív hangulat látszott, a Nikkei értéke 0,6 százalékot emelkedett, a Hang Seng értéke azonban 0,2 százalékos mínuszban áll, fél százalékkal lejjebb került a dél-koreai Kospi, míg az ausztrál tőzsde 0,6 százalékos mínuszban fejezte be a napot.
  • Kedvező nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX értéke 0,2 százalékkal kerülhet feljebb.
  • Óvatos emelkedéssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Nasdaq értéke 0,2 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Ma megint egy jegybanki közlésre figyelünk, ezúttal az EKB ismerteti legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét. Az Egyesült Királyságban a harmadik negyedéves GDP-t ismerjük meg, amely már alighanem részben magában foglalja a kínálati válság hatásait. Itthon nem lesz fontosabb közlés.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Shutterstock

Mi lesz a magyar tőzsdével és a forinttal? - A hazai alapkezelők válaszolnak

Optimistábbak lettek a hazai alapkezelők a magyar részvénypiac következő egy éves kilátásaival kapcsolatban – derül ki a Portfolio havi rendszerességgel elkészített alapkezelői felméréséből. A profi befektetők kedvenc részvénye a Mol, míg a legkevésbé kedvelt papírok között a 4iG-t említették a legtöbben november elején.

Tovább a cikkhez
Találd meg a neked való befektetési alapot!
bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
GettyImages-10188160(1)