Portfolio signature

A nagy vágtatás után újabb kitörésre vár az energia szektor

Faluvégi Balázs
Nagyon jót tett az energia szektor részvényeinek az olaj és földgáz árfolyamának szárnyalása az ősz első felében. Ezek a vállalatok az elmúlt években nemcsak a pandémia hatásaitól szenvedtek, de az alacsony fosszilis energiahordózó árfolyamok már bő fél évtizede nagy nyomás alá helyezték őket. Eközben ráadásul az ESG értékelések szerepének növekedése is érthető módon egyre több problémát okozott a számukra, és bár most ez nem tűnik elsődleges szempontnak, biztosak lehetünk benne, hogy hosszútávon ebben a szektorban nem lehet elbújni a környezetterhelés problémái elől, befektetői oldalról sem. A piac bizalma mindenesetre visszatérni látszik hosszú távra is, immáron nemcsak az általános trend miatt, hanem szektor specifikusan. Erre utal a technikai elemzés azon jelensége, hogy számos ide tartozó részvény a nagy felfutás után egy szűk konszolidációs sávba került, ami jelzi, hogy a piaci szereplők többsége valószínűleg középtávú emelkedésre számít, és a rövidtávú - igencsak komoly - profitokat egyelőre nem szeretné realizálni.

Átültetnéd az elméletet a gyakorlatba? Érdekel a tőzsde, a kereskedés? Kezd el a gyakorlást! HF Markets demószámla letöltése itt. (X)

XLE

Az Energy Select Sector SPDR Fund 25 milliárd dolláros kapitalizációjával, a megszokott 0,12%-os éves költségmutatójával és bőven másfél milliárd dolláros átlagos forgalmával egy megbízható ETF-nek tekinthető abban a tekintetben, hogy alacsony explicit és implicit költségek mellett a szektoron belül megfelelő diverzifikációval rendelkező, áttekintő jellegű iránymutatást adhat az energia cégek teljesítményével kapcsolatban. Akik pedig egyedi részvények szintjén hajlandó, magasabb kockázatvállalás, de esetenként jobb hozamok miatt pozíciót felvenni egyedi papírokban, azoknak lejjebb négy izgalmas lehetőséget mutatunk be.

A piaccal együtt az ETF végig egy emelkedő trendben volt a tavalyi mélypont óta, de nyáron egy korrekcióba került, majd egy széles sávba és egyértelműen eltűnt a relatív erő belőle a szektorok versenyében. Ekkor érkezett az energiaválság, és a szektor részvényeinek piaca felrobbant. Szinte szó szerint mert a kitörés gyorsan fokozódó forgalom mellett egy réssel történt meg, és az árfolyam vissza sem nézett. A rengeteg profit ellenére nem érkezett technikai korrekció, hanem egy zászló alakzat szűk konszolidációs sávval.

Erről szól még a cikk:

  • Konszolidációs sávban a szektor ETF-e
  • Elképesztő momentum a földgáz sztár részvény piacán
  • Lemaradó, de odaért a vonatra a kiegészítő ágazat papírja
  • Még tart a trend az egyik kitermelő piacán is
  • Már a sávból is kitört az egyik legnagyobb olajóriás

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések