Előfizetői tartalom

Szép csendben már a kamatemelés előtt elkezdett szigorítani az MNB

Az elmúlt hetekben az MNB egy csendes szigorítást is végrehajtott, fokozatosan csökkentette az eszközvásárlások heti ütemét – emelte ki a keddi kamatdöntés után Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató elemzője. Ha megnézzük a jegybank utóbbi néhány kötvényvásárlási aukcióját, akkor látszik, hogy a szeptemberi 40 milliárdos heti vásárlási céltól már majdnem 10 milliárddal eltért. Az MNB ezzel is próbált szigorítani a monetáris kondíciókon a kamatdöntés előtt, decemberig pedig még folytatódhat ez, hiszen csak akkor vizsgálják felül legközelebb a keretösszeget.

Csendben elkezdték visszafogni a heti vásárlásokat

A múlt héten már csak 32 milliárd forintnyi kötvényt vásárolt a jegybank, a héten pedig ez tovább csökkenhet, hiszen kedden mindössze 18 milliárdnyi ajánlatot fogadtak el a szokásos tenderen. Mindez azért érdekes, mert szeptemberben heti 40 milliárdban határozták meg a heti vásárlások célját, bár már akkor jelezték, hogy ettől kész rugalmasan eltérni az MNB.

mnbqe211117egy

Vagyis látszólag nincs „semmi különösebb látnivaló”, azonban az árulkodó, hogy már a keddi kamatdöntés előtt elkezdett szigorítani a jegybank, hiszen a QE-program visszafogása szigorításként értelmezhető. És ez folytatódhat a héten is, hiszen a keddi aukción mindössze 18 milliárdnyi kötvényt vett a jegybank a múlt heti 22 milliárddal szemben. Az majd csak jövő hétfőn derül ki, mennyit adnak még ehhez hozzá a másodpiacon, de a tendencia további csökkenést mutat.

A legfrissebb adatok szerint az MNB kötvényvásárlási programja már meghaladja a 3300 milliárd forintot, másfél év alatt ekkora összegben vásárolt összesen a jegybank. A vásárlások azonban érezhetően lassulnak, előbb augusztusban jelentette be a jegybank, hogy a korábbi 60 milliárd forint helyett heti 50 milliárdos vásárlást céloz, vagyis lassan, de elkezdi visszafogni az élénkítést ezen keresztül. Szeptemberben aztán további csökkentésről határoztak, azóta 40 milliárdnyi heti vásárlás a cél. A program csökkentésekor rögtön jelezte az MNB, hogy ezektől a mennyiségektől rugalmasan eltérhetnek, csak iránymutatásnak tekinthető.

Nem várták meg a kamatdöntést

  • Lassul az eszközvásárlás
  • Decemberben akár teljesen leállhat a jegybank
  • Mi lesz a megvett papírokkal?
  • A piac már lereagálta

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés