OTP eső
Befektetés

Mikor ér véget az eső az OTP piacán?

Faluvégi Balázs
Nagyot fordult a világ az OTP-vel amióta alig három hete mindenkori csúcsot ért el az árfolyam. A bankrészvény azóta szinte töretlenül esik, és a maximum óta 11%-kal ér kevesebbet, mint november elején. Az elromlott időjárás a hazai tőzsde legfontosabb részvényénél esős, komor hangulatot hozott, de nem szabad elfelejteni, hogy a hosszútávú trend továbbra is él és virul, ráadásul a bő öntözés még jót is tesz, ami a későbbi, még gyorsabb emelkedést is megalapozhatja. Technikai elemzésünk alapján egyelőre nagyobb az esély arra, hogy ami most zajlik az inkább egy átmeneti zivatar, mint egy tartós hidegfront.

A mindenkori csúcs elérése után nagyon ritkán esik meg, hogy már másnap nagy esés zajlik le egy papír piacán,

így be kell, hogy valljam, hogy magam is optimista voltam a folytatást illetően. Ám másnap egy hullócsillag alakzat jelent meg a grafikonon vagyis a napi emelkedést az eladók alaposan visszanyomtak, ráadásul ezzel a korábbi ellenállás szint alá visszaűzve a részvényt. Az OTP azonban még a sávban sem maradt benne, és az eladók onnan is erősebbnek bizonyulva tovább tolták lefelé az árfolyamot. Erre utal az is, hogy a forgalom alapú indikátor, ami egyébként korábban is mutatott egy enyhe divergenciát, egyértelműen a negatív tartományba csúszott vissza.

A hazánkkal és a másik nagy BUX index komponenssel kapcsolatos rossz hírek azonban a rossz időjárást elhozták a bankpapír piacára is. Ezzel a grafikonon elhalt a középtávú mozgóátlag és trendvonal szerepe is. Ezzel egy novemberi, felhős, komor hangulatú, szürke időszak köszöntött az OTP befektetőire. A mai napon azonban felpörögtek az események és érdemi esés után hirtelen egy villámcsapás rázta meg a piacot. Vélhetően egy nagyobb intézményi vevő, a körülményekre és a saját ügyfelének pénztárcájára kevésbé tekintettel lévő brókere hirtelen egy nagy megbízással bedöntötte a piacot, és a részvény közel 5%-os mínuszban találta magát.

Ezzel a kurzus elérte a következő támaszát, a pszichológiailag is fontos 17 000 Ft-os szintnél.

Ezt a mini flash-crash-szerű jelenséget gyorsan vételre használták fel más piaci szereplők, és gyorsan, mintegy 2%-kal feljebb húzták az árfolyamot. Amennyiben a nap végéig így marad a mára vonatkozó gyertya, akkor a nagy alsó árnyék és a támasz érintésének együttese kijelölheti a lokális minimumot az OTP árfolyamánál, és megteremtheti a későbbi emelkedő hullám alapjait.

A piacra egyébként is ráférne a megnyugvás, mert a volatilitás a rossz hangulatban amúgy is túl magasra nőtt, és egyre inkább elérkezik az óvatos gyűjtögetés időszaka. Egyébként ezzel már a túladott zónától sem vagyunk messze. A hosszú távú trend léte pedig még a negatív forgatókönyv esetén sincs veszélyben - legalábbis egyelőre - hiszen ahhoz még további közel 2000 Ft-ot kellene esni az árfolyamnak, ennek azonban jelenleg kicsi az esélye.

  • Támaszok: 17 000, 16 400, 15 500
  • Ellenállás: 18 400, 19 300, 20 200
  • Kockázat: 59,5 (átlagos)
  • Értékelés: 65,9 (enyhén pozitív)

Kérjük, hogy a technikai elemzés értelmezéséhez olvassa el az ezzel kapcsolatos általános tudnivalókat. Emellett szintén érdemes megnézni, hogy a technikai elemzés milyen módon tud segítséget nyújtani a kockázatkezelés során.

A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Átültetnéd az elméletet a gyakorlatba? Érdekel a tőzsde, a kereskedés? Kezd el a gyakorlást! HF Markets demószámla letöltése itt. (X)

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
GettyImages-10188160(1)