Előfizetői tartalom

Félelem és reszketés New Yorkban

Faluvégi Balázs
Velőt rázó pánik uralkodott el a pénzügyi piacokon pénteken, annak ellenére, hogy a megelőző napon az amerikai tőzsdék a Hálaadás napja miatt zárva tartottak, és pénteken is rövidített nyitvatartással várták a befektetőket. Ilyenkor az aktivitás általában alacsony szokott lenni, csak kötelező ügyelet jelleggel szokott néhány bróker és portfólió menedzser kötni néhány ügyletet. A koronavírus szupervariánsa azonban alaposan felpörgette a hangulatot és az újabb lezárások miatti félelmek miatt a legtöbb részvénynél nemcsak egy réssel történő lefelé nyitás, hanem napközbeni masszív eladások is megfigyelhetőek voltak. A hangulat drasztikus megváltozását a leginkább a volatilitás indexek jelzik, így a technikai elemzés oldaláról ezeket mindenképpen érdemes megvizsgálni.

Átültetnéd az elméletet a gyakorlatba? Érdekel a tőzsde, a kereskedés? Kezd el a gyakorlást! HF Markets demószámla letöltése itt. (X)

A volatilitás indexekről rendszeresen szoktunk írni, a működésük részleteivel kapcsolatban a lejjebb jelölt cikket érdemes elolvasni. A lényegükről elegendő annyit tudni, hogy nem közvetlenül a részvények volatilitását mérik, hanem az adott index opcióiba árazott volatilitása alapján számolnak. Ennek következtében viszonylag jó mérőszámaik lehetnek a piacon eluralkodó félelem kapcsán, hiszen azt mutatják be, hogy a gyakran erősen spekulatív, így a tőzsdék ütőerén az ujjukat folyamatosan ott tartó spekulánsok mennyire nagy mozgásokra számítanak a közeljövőben.

A magasabb értékek általában arra utalnak, hogy az opciós kereskedők a nagyobb volatilitásra számítanak, amit a legtöbb részvénybefektető nem szeret, és jellemzően ezek az időszakok nagy eséssel párosulnak. Emiatt is nevezik a VIX-et és társaikat félelem-indexeknek.

Erről szól még a cikk:

  • VIX: tüske vagy további emelkedés?
  • VXN: meddig marad ugyanott a félelem, mint a szélesebb indexnél?
  • RVX: miért nagyobb a rettegés, mint a nagyoknál
  • OVX: messze még a tavaly tavaszi pánik?

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái