Előfizetői tartalom

Ez mindenkit érint: mi lesz az energiahordozók árfolyamával?

Bár az elmúlt években sokaknak az volt a benyomása, hogy az olcsó energia kora végleg beköszöntött. Az árak jellemzően alacsonyak voltak, nagy emelkedés nem volt a piacokon még középtávon sem, az olajlelőhelyek tovább szaporodtak, miközben a megújuló energia előretörése miatt úgy éreztük, hogy nem is igen lesz már szükségünk a fosszilis energiahordozókra, így az árak tovább csökkenhetnek. Ez volt az Új Remény, aminek pedig óriási a jelentősége, hiszen a közlekedés, a fűtés, az áramköltségekben is alapvető jelentősége van az energiahordozók árának, nem is beszélve azokról a befektetőkről, akik ezen a piacon is jelen vannak. A kijózanodás idén ősszel jött, amikor is a Birodalom Visszavágott és az árupiacokon nagyon megindult a kőolaj, és még inkább a földgáz árfolyama, és bár eddig ebből a fogyasztók nem mindent éreztek, a tél közeledtével valóban sötét fellegek kezdtek el gyülekezni. Az utóbbi hetekben azonban talán már kezdhetjük úgy érezni, hogy a Jedi Visszatér, hiszen jelentős csökkenés következett be az érintett árupiacokon. A technikai elemzés segítésével megnézzük, hogy mire számíthatunk a következő időszakokban ezektől az instrumentumoktól.

Átültetnéd az elméletet a gyakorlatba? Érdekel a tőzsde, a kereskedés? Kezd el a gyakorlást! HF Markets demószámla letöltése itt. (X)

Azt, hogy a saját áram vagy fűtés számlánkban mennyit fizetünk természetesen a határidős árakon kívül számos tényező befolyásolja, az energiamixtől kezdve az egyedi piacokon, tartalékokon, adókon át az állami plafonokon át. Így az amerikai tőzsdéken látott tendenciáknak csak közvetett hatása van a fogyasztókra itthon, ám a nagy tendenciáktól senki sem mentesülhet teljes mértékben. Ezért érdemes egy nagy lépést tenni hátra és megnézni a keresleti-kínálati viszonyokat ezeken a piacokon, mind hosszú-, mind középtávon.

Kőolaj

A kőolaj árfolyama elképesztő mélységekben járt a pandémia kitörésekor, és mint szinte minden eszköz, az elmúlt közel két évet a visszaépítkezéssel, majd a trend folytatódásával töltötte. A visszapattanás után már szeptemberben megtörtént az 50 és 200 napos mozgóátlagok találkozása, az aranykereszt. Ez egy igen erős jele a hosszú távú trend megindulásának, és a WTI nem is okozott csalódást a spekukánsoknak: stabil menetelésbe kezdett. Különösen fontos volt a május végi kitörés, majd az energiaválság őszi begyűrűzése, ami egy-egy új lökést adott a fekete arany kurzusának.

Erről szól még a cikk:

  • Lesz-e megint gyors felfutás a kőolajban?
  • Tart-e még a trend a földgáz piacán?
  • Mire elég a korrekció a fűtőolaj esetén?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés