Előfizetői tartalom

Nagyot bulizott az ünnepek alatt az amerikai részvénypiac, de vajon másnaposan ébred?

Az ünnepi időszak jó része a szinte féktelen emelkedésről szólt az amerikai részvénytőzsdéken, a befektetők örömünnepet ültek és vígan habzsolták a pezsgőt. Ez az évnek az az időszaka, amikor bár mindenki újévi fogadalmakat tesz, valójában senki sem gondol a jövőre, és vígan tivornyázik. Van azonban az az alkoholmennyiség, ami már komoly problémákat okozhat másnap: fejfájást, hányingert, leküzdhetetlen fáradékonyságot, emlékezetkiesést: egy szóval másnaposságot. Ez különösen akkor fordul elő, ha valaki túl sokat vedel túl rövid idő alatt, nem evett eleget, dehidratálja a rengeteg szesz, esetleg keveri az italokat: egy szóval a szervezete nincs felkészülve ekkora mennyiségű alkoholra. A tengerentúli piac részvényeinek viszonylag nagy ünnepek alatti felfutása mögött is gyengének tűnik a belső teljesítmény, és néhány fényesen csillogó index mögött felsejlik egy negatívabb, másnaposság veszélyét rejtő jövőkép. Erre számos, a technikai elemzés eszköztára által alkalmazott indikátor figyelmeztet.

Átültetnéd az elméletet a gyakorlatba? Érdekel a tőzsde, a kereskedés? Kezd el a gyakorlást! HF Markets demószámla letöltése itt. (X)

A Másnaposok című film és két folytatása semmiképpen sem sorolható a filmművészet nagy alkotásai közé. A vígjáték poénjai alpáriak és a végsőkig leegyszerűsítettek. A karakterek papírmaséból készültek. A forgatókönyv olyan, mintha 15 éves kamaszok írták volna. Az egész mégis valahogy összeáll és működik a nagyközönség számára, egyetlen okból kifolyólag: a legtöbb ember nagyon is azonosulni tud egy vad buli utáni nap eseményeivel. Ahogyan a fejfájástól és szédüléstől támolyogva a társaság szépen lassan megpróbálja összerakni az előző éjszaka eseményeit, és fetrengve röhög, amikor ráébred, hogy a csapat egy-egy tagja milyen nehezen vagy egyáltalán nem vállalható dolgot művelt a jelentős mértékű alkohol befolyásoltsága alatt.

Ez az élmény nagyon sok ember számára ismerős, ezért tudott felhőtlenül nevetni az egyébként nem túl bonyolult történetű Másnapos filmeken, főleg az elsőn. A három rész összesen több mint 1,4 milliárd dollárt termelt a mozipénztáraknál, és akkor még nem is beszéltünk a TV-s, DVD-s, streaming és egyéb jogdíjakról. Amíg az első, 2009-ben készült rész igazi váratlan kasszasiker volt, és a második globális szinte még ennek a bevételeit és képes volt túlszárnyalni, addigra a harmadik részre a hullám kifulladt, és már csak mérsékelt pénzügyi eredményeket hozott. A kritikusok pedig jócskán le is húzták azt, már amennyiben van bármi értelme is egy ilyen jellegű filmről kritikát is írni.

Erről szól még a cikk:

  • Vezet a nagy kapitalizáció, de kevés a komoly vevő
  • A teljes piac nem tudott új csúcsra futni, érződik a másnaposság
  • A technológia is küzd a trend fenntartásáért, de kis fejfájással még tartja magát
  • Világos lemaradásban a kisebb részvények, itt már régóta nincs igazi buli

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés