Előfizetői tartalom

Szégyen, amit a kriptók műveltek az utóbbi időben. Vajon lemossák a gyalázatot?

Lassan két hónapja megtört a legtöbb ismert kriptodeviza trendje, sőt: kifejezetten egy rövid távú csökkenő tendencia zajlik le november eleje óta a legtöbbjük esetén. Történt mindez úgy, hogy idő közben a legtöbb részvény jól teljesített, nem egy index mindenkori csúcsára ért az elmúlt hetekben is. Eközben azonban a még a stabilabb kriptoeszközöknél is 10-30%-os lemaradás van a korábbi maximumokhoz képest. Sok az eszközosztályban érdekelt spekuláns érezheti most úgy, hogy a korábban éllovas, elképesztő emelkedéseket produkáló kriptók gyatra teljesítménye a többi pénzügyi piaccal szemben szégyen. A rettenetes relatív erő valóban egy fontos intő jel a teljes piacra nézve, de egy kicsit hátrébb lépve azért látszik, hogy még egyáltalán nincs veszve minden.

Átültetnéd az elméletet a gyakorlatba? Érdekel a tőzsde, a kereskedés? Kezd el a gyakorlást! HF Markets demószámla letöltése itt. (X)

A gyenge teljesítmény mögött számos ok állhat:

  • Kamatemelési félelmek, amelyek miatt a pénzbőség korának vége is elérkezhet. Emiatt pedig kevesebb spekulatív tőke áramolhat erre a piacra is.
  • Nem bizonyult infláció elleni menekülő eszköznek a kripto. A pénzromlás miatti félelmek már évek óta ott voltak a levegőben, de idén tavaszra már materializálódni látszottak, végül igazán az őszi energiaválság durrantotta be ennek a motorját igazán. Bár tavasszal még voltak erre utaló jelek, ez az eszközosztály azonban az utóbbi időben már egyáltalán nem reagált erre a jelenségre, és nem látszik, hogy külön emiatt igazán nagy tőke érkezett volna a kriptoeszközökbe ennek folyományaképpen.
  • Kisebb spekulánsok hullámának csökkenése, ami a növekvő átoltottság, illetve az egyre inkább jellemzően enyhe lefolyásúnak tűnő omikronnak köszönhető. Ez ugyanis növeli annak a valószínűségét, hogy a most még viszonylag gyakori és széleskörű lezárásoknak és korlátozásoknak vége, a fiatalabb korosztály pedig így találhat magának más elfoglaltságot.
  • A legfontosabbak azonban a technikai okok: egész egyszerűen nagyon sokan rendelkeznek már a kriptopiacon pozíciókkal és vagy magasan vásároltak, így korlátozzák veszteségeiket, vagy még profitokon ülnek és ezeket szeretnék realizálni, mivel az őszi kitörési kísérlet behalt, a türelmük pedig lassan fogytán.

Főleg az utóbbi tükrében vizsgáljuk meg a két legfontosabb, valamint két feltörekvő kriptodeviza árfolyamát a technikai elemzés szemszögéből.

Erről szól még a cikk:

  • Bitcoin: néha már-már lefullad, de azért még jár a kriptopiac motorja
  • Ethereum: továbbra is él a relatív erő, de ez nem elég az elszakadáshoz
  • Atom (Cosmos): szép felülteljesítés, kulcsszint közelében
  • Algorand: bíztató hetek az év végén

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés