drift
Befektetés

A pálya széléről driftelt vissza a forint - csúszik tovább az árfolyam?

Faluvégi Balázs
A szakadék felé tartott a forint az elmúlt hónapokban, és hiába fékezett eleinte a Monetáris Tanács, az autó kisebb lassulások után továbbra is a mélység irányában száguldott tovább. Nem maradt hát más hátra, mint a kézifék, amely révén egy gyors driftelésbe váltott a hazai fizetőeszköz, és 180 fokos fordulat után immáron már a másik irányba csúszik tovább. Az MNB ezzel egy újabb taktikai csatát nyert meg, és sikerült megint kényelmesebb helyzetbe hoznia a forintot. Az ikerdeficit, a magas infláció, és a nemzetközi befektetők kockázatkerülésének árnyékában azonban még mindig nem biztos, hogy a háborút is megnyerte, így a stratégia kimenetelének kérdése továbbra sem végleges. Ráadásul a spekulánsok kivételével a legtöbben nem vad drift mozdulatokat szeretnének látni, hanem egy nyugodtan sikló autóra vágynak, ahol semmi esélye annak, hogy elszédülnek. A technikai elemzés segítségével megnéztük, hogy erre mekkora esély van a következő hetekben, hónapokban.

Átültetnéd az elméletet a gyakorlatba? Érdekel a tőzsde, a kereskedés? Kezd el a gyakorlást! HF Markets demószámla letöltése itt. (X)

Ha a nagyon hosszútávú képet vizsgájuk akkor az látszik, hogy a hazai fizetőeszköz bőven a nagy trenden belül mozog, ami egy lassú, de szinte biztos gyengülésben materializálódik, ez értelemszerűen a charton egy emelkedő tendenciában mutatkozik meg. A forint így az elmúlt 15 évben az értékének a felét elveszítette az euróval szemben, és amíg 2008-as válság előtti években 240 Ft-ot kellett csak adni egy euróért, addig ez mostanra 360 Ft környékén van.

A mostani hónapok 10-15 Ft-os mozgásai ugyan elég nagynak tűnnek és a tét kétségtelenül óriási, de mégis eltörpülnek az eddig mindent elsöprő évtizedes szintű trend árnyékában.

Ahhoz, hogy ebben érdemi változás, netán trendforduló legyen, legalább a 330 Ft-os szint közelébe kellene visszagyengülnie az eurónak a magyar devizával szemben. Ennek a valószínűsége egyelőre alacsony, így a nagyon hosszú távú trend egyelőre még veszélybe sem került.

HUF_lt

Az árfolyam a trend irányában, a gyengülő makrogazdasági környezetben, inflációs félelmek, ikerdeficit miatti aggodalmakon túl még a kockázatcsökkentés árnyéka miatt is inkább az ellenállás fölé igyekezett. Azonban a gyors, határozott és rugalmas kamatemelések meg tudták akasztani a kitörést,

két egymás utáni hullócsillag alakzat jelent meg a grafikonon, jelezve a napon belüli fordulatot.

Így amikor a piaci szereplők látták, hogy egy falba ütköztek, villámgyorsan zárták pozícióikat, esetleg még ellenkező irányúakat vettek fel. Ez volt a nagy driftelés, amihez hasonlót erre szakosodott autóversenyeken, Vin Dízel Diesel filmekben, vagy péntek esténként külvárosi parkolókban figyelhetünk meg.

Ez az ellenirányú hullám az első kifulladás jeleit tegnap mutatta, amikor is egyrészt a vonatkozó indikátornál elérte az árfolyam a túladott zónát, másrészt a volatilitás továbbra is nagyon magas (látszik, hogy a forint piacának szereplői nem unatkoztak az elmúlt hónapokban). Amikor az árfolyam lefelé lépett ki a Bollinger-szalagok közül, akkor még ezek igen közel voltak egymáshoz, vagyis a volatilitás viszonylag alacsony volt. Mostanra viszont úgy tud a lenti szélén kívül lenni egy hajszállal, hogy ez már igen széles, ami szintén arra utal, hogy az eladók egy kicsit már túltolták a driftelést.

Még tovább erősíti ezt a képet, hogy tegnap egy spinning top alakzat jelent meg a japángyertya diagramon, ami a rövidtávú mozgás mögötti lendület elbizonytalanodására utal.

Emiatt következő napokban, akár 2-3 hétben kisebb technikai korrekció fordulhat elő felfelé. A magas volatilitás miatt - ha nem jön erős külső tényező vagy hír a képbe - inkább a megnyugvás a valószínű, kisebb mozgásokkal, mint az elmúlt időszakban.

  • Támasz: 356; 348; 345; 335
  • Ellenállás: 362; 371; 379; 394
  • Kockázat: átlagos
  • Rövid távú értékelés: semleges
  • Középtávú értékelés: enyhén pozitív
  • Hosszú távú értékelés: enyhén pozitív
EURHUF

Értékelés paraméterei

A támasz és ellenállás szintek olyan árfolyamokat jelölnek, amelyek a piaci pszichológia alapján nagyobb eséllyel képesek megfordítani egy-egy mozgást, illetve ezek áttörése után könnyebben elérhetővé válik a következő szint.

A kockázat a pénzügyi piacokon elérhető befektetési instrumentumok jellemző árfolyam-ingadozásához képest értendő. A kockázat az alábbi értékeket veheti fel: nagyon alacsony, alacsony, átlag alatti, átlagos, átlag feletti, magas, nagyon magas. Például, ha egy részvényre nagyon magas kockázati szintet írunk, akkor az azt jelenti, hogy a pénzügyi piacokon található eszközök között a legnagyobb árfolyam-ingadozást, így veszteséglehetőséget hordja magában.

Az értékelés során azt vizsgáljuk, hogy a technikai elemzés szerint újabb drasztikus külső behatás nélkül adott időtávon belül nagyobb eséllyel milyen irányú árfolyammozgást fog végezni.

Rövid táv: 15 kereskedési nap
Középtáv: 50 kereskedési nap
Hosszú táv: 200 kereskedési nap

Az értékelés az alábbi értékeket veheti fel: nagyon negatív, negatív, enyhén negatív, semleges, enyhén pozitív, pozitív, nagyon pozitív. Például, ha egy részvény esetén rövid távra a nagyon pozitív értékelést írjuk, akkor drasztikus külső behatás nélkül arra van jó esély, hogy a papír 15 kereskedési nap (azaz mintegy három hét) múlva magasabb árfolyamon fog forogni.

A technikai elemzés teljes körű értelmezéséhez, kérjük, hogy olvassa el az ezzel kapcsolatos általános tudnivalókat. Emellett szintén érdemes megnézni, hogy a technikai elemzés milyen módon tud segítséget nyújtani a kockázatkezelés során.

A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Szijjártó andorra
Koronavírus omikron oltás
trader23
Etiópia álbanán

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
társasjáték