Előfizetői tartalom

Hétéves csúcson az olaj árfolyama - szárnyalnak az energia részvények is tovább?

A tegnapi napon az európai kereskedésben a Brent olaj árfolyama egy klasszikus kitöréssel hét éves csúcsra emelkedett, utoljára 2014-ben volt egy hordó olyan drága, mint most. Bár a hazai fogyasztókat egyelőre még védi az ellentmondásos megítélésű árplafon, ennek a költségei így is számos formában beszivároghatnak a pénztárcákba, és értelemszerűen az inflációba is. Az emelkedő energiaárak azonban a kapcsolódó szektor és azon belül is a kiemelt ágazatok számára is érdekes lehetőségeket mutatnak befektetői oldalról. Ezekből mutatunk meg néhány olyat a technikai elemzés eszköztárának segítségével, ahol az intézmények rendszeresen zsákolják a részvényeket, illetve amelyeknél ezt éppen az utóbbi időszakban kezdték el.

Átültetnéd az elméletet a gyakorlatba? Érdekel a tőzsde, a kereskedés? Kezd el a gyakorlást! HF Markets demószámla letöltése itt. (X)

Amíg a Brent tegnap már ki is tört, addig a West Texas Intermediate árfolyama egy hajszállal még elmaradt a sok éves csúcstól. Azonban nem véletlenül fogalmaztunk meg korábban is olyan elemzéseket, amely a trend folytatódására utalt, ugyanis mind az energiahordozók, mind ezzel összefüggésben a kapcsolódó részvények magas árszintje egyelőre tartósnak ígérkezik. A következő hetekben a gyorsjelentések természetesen alaposan megkeverhetik a kártyákat, ezért a rövidtávú kockázat most az átlagosnál magasabb, és a piac jó pár szereplőjénél amúgy is komoly túlvettség alakult ki.

Exxonmobil (XOM)

Az az óriásvállalat a világ egyik legnagyobb üvegházhatású gáz kibocsátója és a második legnagyobb integrált olajtermelő a bolygón. Emiatt árfolyamának alakulása szorosan összefügg a kőolaj kurzusának mozgásával. Így nem meglepő, hogy az egyik leginkább logikus választás, ha olyan papírokat keresünk, amelyek a fekete arany mozgásából profitálnak. Csak aztán tudjunk majd tükörbe is nézni.

Erről szól még a cikk:

  • Túlvett, de hosszútávon masszív trendben az egyik legnagyobb olajcég
  • Hiába tisztulna, olajtól mocskosan gazdagodik a brit-holland multi
  • Nagy pénz van a kitermelésben is
  • A beszállítók is dörzsölhetik a tenyerüket

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés