Előfizetői tartalom

Vállalati szoftver óriások: indul a zuhanás?

Egyre több olyan szektor és azokon belül is ágazat van, amelyeknél véget ért az emelkedő trend, de a többség egyelőre még nem indult el egyértelműen az ellenkező irányba. Vannak azonban olyan cégek is, ahol a befektetők már a szakadék szélén táncoltatják a részvényeket, és már csak egy-egy fontos támasz tartja őket fent, de az alacsonyabb növekedési várakozások és a magas árazás mind abba az irányba hatnak, hogy a nagyobb befektetési alapok is kiszórják ezeket. Ide tartoznak a vállalati szoftvereket fejlesztő nagyvállalatok, amelyeket a nagyközönség alig ismer, mégis a legnagyobbak közé tartoznak, magas intézményi tulajdoni arányuk miatt pedig komoly veszély van rá, hogy tartósan eladói nyomás alá kerülnek.

Átültetnéd az elméletet a gyakorlatba? Érdekel a tőzsde, a kereskedés? Kezd el a gyakorlást! HF Markets demószámla letöltése itt. (X)

A vállalatirányítási szoftver olyan, mint valami kemény drog: eleinte izgalmasnak tűnnek, és azt remélik tőlük, hogy eltűnik általuk a hétköznapok fájdalma. Ám hamar kiderül, hogy nagyon sok pénzbe kerülnek, szinte minden energia a használatukra megy el és lehetetlen abbahagyni őket. A hosszú és bonyolult ellátási láncok, a szűkös határidők, a fokozódó szabályozás, az egyre több ügyfél és a digitalizáció már jó ideje ebbe az irányba terelte nemcsak a multinacionális vállalatokat, hanem a KKV-kat is. A pandémia nem igazán ártott az ezeket a megoldásokat szállító cégeknek: sőt a különleges helyzet és a távoli, home office kényszer miatt a termelő, logisztikai vállalatok még inkább ezekre voltak utalva.

Úgy tűnik azonban, hogy a gyors felfutás és az ellátási láncok ráncba szedése után, az emelkedő kamatkörnyezet által lehűlt gazdasági aktivitás miatt a nagy növekedési időszakoknak vége. Az elemzők sorra módosítják lefelé az ágazatban a várakozásokat, ami az egyébként is gyakran igen magas értékelési mutatók mellett egy nagyon rossz kombinációt jelentenek. Ezért nem is csoda, hogy

Erről szól még a cikk:

  • SAP: formálódó tető
  • Oracle: Dzsingisz kán menekülőre fogta
  • Salesforce: világos csökkenő trend
  • Workday: esés a csatornában

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés