Előfizetői tartalom

Ki későn kel, aranyat lel

Ki korán kel, aranyat lel - tartja a közmondás, utalva a szorgalmas munka által elérhető eredményekre. Nagyon úgy fest azonban, hogy az arany piacának kereskedői egyáltalán nem állították be az ébresztőóráikat, sőt a félelmetesen magas inflációs adatokra sem ugrottak ki az ágyból. Helyette még mindig csak dörzsölgetik a szemeiket, hiszen a nemesfém árfolyama eddig egyáltalán nem ugrott meg a pénzromlás ellenére sem, és a befektetők többsége mostanáig nem ide menekült. Azonban mind a történelmi tapasztalatok, mind az utóbbi napok mozgolódása arra utal, hogy az arany még korántsem biztos, hogy elvesztette - olykor mégis jól működő - menekülőeszköz jellegét.

Kedvező kondíciókkal kínálunk kereskedési lehetőséget a nemzetközi tőzsdén elérhető termékekre és közel 700 befektetési alapra. Ha mindez nem elég, a Portfolio Online Tőzsde számládhoz csatolhatod a Portfolio Global szolgáltatást is, ahol 27.000 termékkel kereskedhetsz. További információkért klikkelj ide! (X)

Az arany klasszikus menekülőeszköz pénzügyi válságok és pláne nagy pénzromlás, így infláció esetén is. Legalábbis így tartják a klasszikus tankönyvek és a klasszikus tőzsdei folklór is. Bár az árak romlása lassan egy éve a szakmai közbeszéd része, az arany minderre fittyet hányt és a mai napig sem tört ki, ehelyett egy oldalazó, iránykereső jellegű kereskedés volt rá jellemző.

A történelmi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az arany árfolyama és az infláció közötti összefüggés korántsem olyan egyértelmű, mint amiről a legendák szólnak. A korreláció az amerikai fogyasztói árindex és az arany árfolyama között az utóbbi 50 év során mindössze 0,16 volt, vagyis lényegében egyáltalán nincs összefüggés a kettő között, talán tengernyi jóindulattal lehet belelátni egy egészen minimális együttmozgást.

Erről szól még a cikk:

  • Amikor remek védekezés az infláció ellen az arany
  • Érezhető vételi nyomás a nagy arany ETF esetén
  • Kitörés közeli állapot egy aranybánya papír piacán
  • Ritkán látott szép trendforduló egy másik részvénynél

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés