Előfizetői tartalom

Pattanásig feszülnek a globális konfliktusok - kinek áll ez érdekében?

A koronavírus-járvány berobbanásának köszönhetően a nemzetek világszerte elsősorban a pandémiához kapcsolódó belső egészségügyi és társadalmi problémák kezelésére összpontosítottak, így kevesebb tér és idő maradt a nemzetközi konfliktusokra, legalábbis a mainstream média kevésbé foglalkozott ezekkel a témákkal. Sok, eddig nyugvó konfliktust hozott azonban a felszín közelébe a pandémia miatti általános idegesség, az idei évvel pedig mondhatni "beérett" a frusztráció. Számos jelentős geopolitikai konfliktus hevült fel a mögöttünk álló másfél hónapban, lehet itt gondolni akár a jelenleg is forró ukrán-orosz helyzetre, vagy akár Kína és az USA közti, hidegháborús időket idéző feszültségre, de a kazahsztáni tüntetések sem voltak régen. Egy szó mint száz, a fokozódó nemzetközi konfliktusok visszatérése olyan környezetet hozhat létre, amely közvetlenül kihat a hadiipari cégek megítélésére, ennek következtében egyre több befektető fordulhat a szektor felé 2022-ben. Ennek apropóján elemzésünkben megnéztük, hogy mit érdemes tudni az öt legfontosabb amerikai, tőzsdén jegyzett hadiipari vállalatról.

“Békés” koronavírus?

Az elmúlt néhány évben a legtöbb piaci szereplő figyelme érthető módon elsősorban a világjárványra összpontosult. A koronavírus kitörése után az otthoni munkavégzést, oktatást és úgy anblokk a minőségi időtöltést lehetővé tevő technológiákat kínáló vállalatok kerültek a célkeresztbe (streaming szolgáltatók, Big Tech cégek, e-kereskedelem), később aztán a vakcinák elterjedésével azok a cégek teljesítettek jól, amelyek a gazdasági újranyitásból profitálhattak (autógyártók, nagybankok, légitársaságok, étteremláncok, utazási cégek).

Természetesen vannak a befektetési szcénának olyan ágazatai, amik egyik narratívába sem igazán férnek bele, mégis olyan vállalatok tartoznak ezekhez a szektorokhoz, amelyek méretükből fakadóan meghatározóak lehetnek egy-egy vezető részvényindex teljesítményében is. Tipikusan ilyen, a mögöttünk álló években leginkább "elfeledettnek" titulálható szektor volt a hadiipar.

Hogy kissé kiszorult a pixisből a hadiipar, az többek között tetten érhető a világ legnagyobb hadiipari megrendelőjének, azaz az USA kormányának honvédelmi költekezés-alakulásán az elmúlt pár év távlatában. Ami az Egyesült Államok védelmi költségvetését illeti, első ránézésre látható, hogy 2010 óta a GDP-arányos költekezés erősen visszaszorult - ám még így is messze a legtöbbet költik honvédelemre az amerikaiak nominálisan, 2021-ben például 933,8 milliárd dollárt -, a GDP-arányos mutatót tekintve pedig csak Oroszország, Izrael és Szaúd-Arábia költ többet az amerikaiaknál.

Miről szól még a cikk?

  • Sok geopolitikai konfliktust hozott a felszín közelébe a pandémia miatti általános idegesség, 2022-re úgy néz ki, hogy "beérett" a frusztráció.
  • Ukrán-orosz helyzet, tajvani feszültség, iráni atomalku: melyik iparágnak kedvez a helyzet? A hadiiparnak.
  • Mit érdemes tudni befektetői szempontból a szektorról?
  • Kik a legfontosabb szereplők, mivel foglalkoznak?
  • Akadnak jó befektetési lehetőségek?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés