Előfizetői tartalom

A Fekete Hattyú napja, amelyre egy kicsit mégis mindenki számított

Tegnap megtörtént a legrosszabb, ami megtörténhetett az ukrán-orosz válság forgatókönyvei közül. Oroszország nemcsak támadást indított Ukrajna ellen, de még csak nem is a szakadár megyékben elsősorban, hanem egy teljes pályás letámadást indított el. Innentől fogva a borzalmas emberi következmények mellett immáron biztos, hogy nagyon súlyos gazdasági következményekkel is számolni kell. A hajnali híreket az európai időben nyitva tartó piacok nap közben elképesztően nagy volatilitás és összességében súlyos veszteségek jellemezték. Jó esély van rá, hogy ez a Fekete Hattyú jelenségre emlékeztető, soha nem látott nap nem volt az utolsó egy csökkenő trendben. A napon belüli grafikonokra pillantva azonban egészen más képet kapunk

Kedvező kondíciókkal kínálunk kereskedési lehetőséget a nemzetközi tőzsdén elérhető termékekre és közel 700 befektetési alapra. Ha mindez nem elég, a Portfolio Online Tőzsde számládhoz csatolhatod a Portfolio Global szolgáltatást is, ahol 27.000 termékkel kereskedhetsz. További információkért klikkelj ide! (X)

A Fekete Hattyú jelenség lényege, hogy egy olyan esemény történik a társadalomban, a gazdaságban, így ezeken belül a pénzügyi piacokon, amelyek hatalmas elmozdulást jelentenek, felforgató jellegűek és váratlanok is. A köztudatba ennek a létezését Nassim Nicholas Taleb azonos nevű, híres könyve dobta be, aki a példát arról vette, hogy Ausztrália felfedezése előtt senki sem tudta, hogy létezik fekete hattyú, így ennek a lehetőségét is elvetette. Amikor azonban először látták őket, át kellett értékelni mindent, amit eddig ezekről a madarakról tudtak.

A tőzsdén az ilyen napokat általában arról lehet megismerni, hogy egy hatalmas elmozdulás történik, jellemzően lefelé. Ezek közé tartozik:

Erről szól még a cikk:

  • Történelmi összeomlás az orosz piacon
  • Fájdalmas esés és eladói nyomás Magyarországon
  • Enyhe fordulat a németeknél
  • Erős fordulós jelzés a tengerentúlon
  • Tüske a volatilitásban, de nincs hatalmas pánik

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés