Előfizetői tartalom

Mennyire sínylik meg a magyar befektetések az orosz-ukrán háborút? Megszólalnak a hazai szakértők

A tegnapi nap sajnos történelmi nappá lépett elő azzal, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, a harcok azóta is hevesen folynak a két ország között. A támadás nem hagyta hidegen a nemzetközi, régiós és hazai tőkepiacokat sem, elképesztő volatilitást, esést lehetett és lehet látni néhány eszközben. A magyar befektetési alapok körében is találni jó párat, amelyek a régióban, Kelet-Európában vagy éppen Oroszországban rendelkeznek kitettséggel, így körbekérdeztünk a hazai portfóliómenedzserek körében, ők hogyan látják az elmúlt napok fejleményeit. A jó hír, hogy a magyar befektetők egyelőre nem reagáltak pánikszerűen az eseményekre az alapkezelők közlése szerint, de van olyan szolgáltató, amely a befektetők védelme érdekében ideiglenesen befagyasztotta bizonyos alapok forgalmazását.

Aegon Alapkezelő

Az Aegon Alapkezelő a honlapján jelentett meg tájékoztatást az orosz-ukrán helyzettel kapcsolatban, a szolgáltatónál több alap is érintett a mostani eseményekben. Mint írják, 2022. február 24-én az orosz hadsereg teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen. Ezzel a vészforgatókönyvvel a legtöbb piaci elemző és az Aegon Alapkezelő munkatársai is csupán alacsony valószínűségű eseményként számoltak korábban.

A tőkepiaci mozgások ennek megfelelően rendkívül hevesek alakultak. Az orosz tőzsde 33%-ot zuhant, a rubel két nap alatt 6%-ot esett a jegybank jelentős intervenciói ellenére. A kötvénypiacok még inkább megszenvedték a háborús helyzetet és a várható szankciókat. Az ukrán devizás állampapírok visszafizetési valószínűsége a piac értékítélete szerint jelentősen csökkent, ami az árfolyamokban 50% körüli csökkenést okozott. Az orosz devizás állampapírok is jelentősen veszítettek értékükből, itt a már bejelentett és még várható szankciók okoznak technikai eladási nyomást. Ezek mellett az európai és különösen a közép-európai eszközök alulteljesítése is számottevő volt, az orosz/ukrán kitettséggel rendelkező cégek komoly eladói nyomás alá kerültek, többek között a Raiffeisen Bank 23%-os és az OTP Bank 15%-os esése is mutatta ezt – írják.

A háború globális következményei a jelenleg nehezen beárazhatók. Villámháború és gyors fegyverszünet, vagy a jelenlegi világrend teljes átalakulása jelentik a két szélsőséges szcenáriót. Piaci szempontból további inflációs nyomás az energiaárakon keresztül, magasabb geopolitikai prémium a régiós kockázatos eszközökön, visszatérő amerikai felülteljesítés és óvatosabban szigorító jegybankok lehetnek a rövidtávú következmények.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés