Előfizetői tartalom

Felbolydultak az árupiacok - könnyen lehet, hogy még nincs vége az emelkedésnek

A háború ismét durva árfolyam robbanást okozott az elmúlt hetekben számos árupiaci terméknél, legyen szó energiahordozókról, nemes- vagy színesfémekről, mezőgazdasági alapanyagokról. A gyors rendezés és békekötés gondolata pedig ezekben éles korrekciót is okozott, így nem csoda, hogy a legtöbb piaci szereplő csak úgy kapkodta a fejét a tűzijátékot látva. Egy kicsit távolabb lépve azonban azt láthatjuk, hogy a nagy emelkedő trend ezekben korántsem mostanában kezdődött, és van rá jó esély, hogy nem is most fog véget érni. A technikai elemzés segítségével megnéztük a további kilátásokat.

Kedvező kondíciókkal kínálunk kereskedési lehetőséget a nemzetközi tőzsdén elérhető termékekre és közel 700 befektetési alapra. Ha mindez nem elég, a Portfolio Online Tőzsde számládhoz csatolhatod a Portfolio Global szolgáltatást is, ahol 27.000 termékkel kereskedhetsz. További információkért klikkelj ide! (X)

Számos oka van annak, hogy egyes árupiaci termékek esetén az árfolyamok szárnyaltak az utóbbi hetekben, illetve az elmúlt napokban jó pár esetben nagy visszaesésekkel, korrekciókkal is szembesültek a piaci szereplők. Ezek közül a legfontosabbak az alábbiakban találhatóak, de ezek kapcsán fontos kiemelni, hogy ezek piaci sztorik és várakozások, még nem feltétlenül jelentik a valóságot.

  • Orosz kitermelés eltűnése. A nagy medve országából számos fontos energiahordozó érkezik, nem is beszélve az alapanyagokról, amit ez elektronikai iparban, autógyártásban és még számos más területen felhasználnak. Jelenleg nagy a fogadkozás a nyugati országok részéről, hogy amint lehet lejönnek a szerről, vagy legalábbis más dealer után néznek, de egyelőre még bőszen vásárolnak az oroszoktól és tegyük hozzá: az esetek többségében nincs is más választásuk, legalábbis rövidtávon. A piac azt árazza, hogy a kereslet magas marad, miközben a kínálat szűkülése a fentiek miatt napirenden van.
  • Energiaválság. Már tavaly kora ősszel is felfutásnak indultak az amúgy is ébredező trendben lévő energiahordozó árfolyamok, így a jelenség eleve nem új. A kereslet meglehetősen erős, miközben a kitermelés ezzel nem tudta, vagy egyes országok esetében nem is akarta tartani a lépést, aminek megint csak árfolyam felhajtó hatása van.
  • Élelmiszerpiaci hiány. Mivel mind Ukrajna, mind Oroszország fontos szereplő a mezőgazdaságban, főleg a gabonák területén, ezért az itteni termelés kiesése alapvető szinten boríthatja fel a nemzetközi piacokat, hiszen itt is kiesik a kínálat egy jelentős része. Több afrikai országban, például Szudánban vagy Líbiában már most előfordulnak tüntetések a magas élelmiszerárak miatt, felidézve az Arab Tavaszt megelőző hangulatot. A helyzetet súlyosbítja, hogy a műtrágyának komoly nyersanyag igénye van, amelynek számottevő része megint csak keletről érkezik, legalábbis békeidőben.
  • Inflációs környezet. A pénzromlás az egyik legmakacsabb jelenség a makrogazdaságban, hiszen a vállalatok, és a magánszemélyek is folyamatosan igazítják az inflációs várakozásokhoz a saját áraikat, bér igényüket. Ez pedig konzerválja az ezt a pontot övező, a felsorolásban található további tényezők által generált emelkedéseket. Mindehhez természetesen az eszközárak és az árupiacok is csatlakoznak.
  • COVID utóhatások. Ez egy kettős tényező, ami még akkor is érezteti a hatását, ha tudjuk, hogy a járványhullámok egyáltalán nem tűntek el, csupán súlyosságuk enyhült az oltások és a mindent elsöprő omikron variáns miatt. A hatás egyik lába az újrainduló gazdaságok által támasztott erős kereslet az energiahordozók és a nyersanyagok iránt. A másik oldalon pedig ott vannak a lezárások miatt eleinte befagyott, majd akadozva újrainduló ellátási láncok. Az előbbi a keresletre jótékony, az utóbbi a kínálatra negatív hatást gyakorolt, ami itt is az árfolyam emelkedésében volt tetten érhető. Ez a folyamat egyébként jó ideje tart, tavaly az év derekán is láttunk egyes színesfémeknél vagy a faanyagoknál sokkoló ugrásokat az árakban.
  • Továbbra is bő likviditás. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ha bár a kamatemelési ciklus megkezdődött, még mindig hatalmas mennyiségű likviditás áll a piaci szereplők rendelkezésére, és továbbra is rendszeresen jönnek létre újabb és újabb spekulatív hullámok, ahogy a rövidtávra gondolkozó spekulánsok folyamatosan keresik a forró helyet a pénzüknek.

Mindezen hatások következtében megvannak a fundamentumok és a spekulánsok által oly áhított sztori is a stabil trend mögött, aminek csak egy fontos, de korántsem egyetlen szelete a szörnyű háborús konfliktus a szomszédunkban.

Erről szól még a cikk:

  • Ezért bolydultak fel az árupiacok
  • Az olaj trendje sem mostanában kezdődött
  • A legjobban a gabonafélék érintettek
  • Kitört, de alulteljesít a palládium
  • Az arany végre betölti szerepét

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés