Előfizetői tartalom

Kiderült, mekkora vagyona van a leggazdagabb családoknak Magyarországon

A magyar háztartások nettó vagyona 154641 milliárd forintot tett ki 2020 végén, ennek közel 50%-a van a leggazdagabb 10%-ba tartozó családok kezében. A legszegényebb és leggazdagabb háztartások közötti vagyoni szakadékot az is alátámasztja, hogy míg a leggazdagabb családok átlagvagyona közel 190 millió forint, a legszegényebbeké mínusz egymillió, tehát vagyonuk nem fedezi a kiadásaikat és kötelezettségeiket – többek között  ezekhez hasonló érdekes számunkra lehet bukkanni az MNB 2020-as háztartási vagyonfelmérésének minap közzétett első eredményeiben, amiről általánosabb összefoglalóval ebben a cikkben jelentkeztünk. Az alábbiakban a vagyonos magyar családokról hozunk még egy-két érdekesebb statisztikát.

Miből van több a szegényeknek, mint a gazdagoknak?

Elég csak ránézni az alábbi ábrára, hogy lássuk: hitelből. Az MNB frissen közzétett adatai szerint van különbség (nem is kicsi) a legszegényebb és leggazdagabb magyar háztartások között abban a tekintetben is, hogy milyen vagyonelemekkel rendelkeznek. A vagyonosabb családoknál a többség rendelkezik házzal vagy ingatlannal, illetve autóval, és ugyanígy sokkal jellemzőbb a körükben, hogy valamilyen pénzügyi eszközzel bírnak (bankbetét, állampapír, egyéb megtakarítás).

Ehhez képest a szegényebb háztartások csak harmadának van lakása, autója, pénzügyi megtakarítása csak nagyon keveseknek, hitelekből azonban nem szenvednek hiányt.

A leggazdagabbak kezében van a teljes vagyon fele

Ha csak a felső 10% vagyonmérlegét nézzük, akkor láthatjuk, hogy a nem pénzügyi eszközök 35,5%-át, a pénzügyi eszközöknek pedig a 62%-át birtokolják. Utóbbin belül a részvények és hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok (pl. állampapírok) egy jelentős része van a kezükben. Az MNB adataiból az is kiderül, hogy

A cikk tartalmából:

  • A szegényebb családok pénzügyi megtakarítása konvergál a nullához, de hitelből van nekik bőven.
  • A magyar háztartások nettó vagyonának fele a legvagyonosabb 10%-ba tartozó családok kezében van.
  • A budapestieknek van a legtöbb pénze, az Észak-Magyarországon élőknek pedig a legkevesebb.
  • A 46-55 éves főkeresővel bíró családok számítanak a legvagyonosabbnak itthon, de a 75 felettiek is dupláztak 3 év alatt.
  • A legfelső 10%-ba tartózok átlagvagyona családonként megközelítette a 190 millió forintot, hatalmas a szakadék.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés