Előfizetői tartalom

Amíg senki sem figyelt, megugrottak a kriptoeszközök

Csak úgy kapkodja a fejét a világ közvéleménye, és a tőzsdei szereplők többsége is mostanában a friss, számos árat és árfolyamot is befolyásoló hírek hallatán. Az orosz-ukrán háború felborította a tőzsdéket és a devizaárfolyamokat is, amelyek volatilitása megnőtt, és komplett cégek tűntek a komoly intézményi befektetők térképéről. Az árupiacokon az energiahordozók és az agrártermékek is kilőttek - hiszen sajnos esély van a hiányra ezekből a termékekből - majd durva korrekciót is bemutattak. A kriptodevizák, amelyek hónapok óta masszív relatív gyengeségtől szenvedtek, és rengeteget veszítettek az értékükből, viszont nem igazán akartak esni, sőt: a piaci reakciókat vizsgáló technikai elemzés szerint egyre inkább magukra találtak. Vajon tartós mozgásról van szó?

Kedvező kondíciókkal kínálunk kereskedési lehetőséget a nemzetközi tőzsdén elérhető termékekre és közel 700 befektetési alapra. Ha mindez nem elég, a Portfolio Online Tőzsde számládhoz csatolhatod a Portfolio Global szolgáltatást is, ahol 27.000 termékkel kereskedhetsz. További információkért klikkelj ide! (X)

A kriptopiac legtöbb szereplője, talán csak a leginkább eltökélt hívők kivételével már jó ideje egyfajta identitásválsággal küzd.

  • Gondolhatja magát egyfajta technológiai early adopter-nek is, aki szeret az innováció élvonalában lenni, de a minden kétséget kizáróan, még önmagában is zseniális elképzelésen alapuló blockchain technológia egyelőre nem igazán szivárgott át még a pénzügyi mainstream-be sem.
  • Úgy is definiálhatja a saját lépéseit, mint a pénzügyi forradalom egyik harcosa, aki utcáról utcára dönti meg a nagy bankok zsarnoki uralmát, ám a bitcoin is társai a fizetési oldalon továbbra is nagyon messze vannak attól, hogy átvegyék a fiat devizák szerepét. Sőt, egyre több olyan szakértő van, aki szerint ez nem is fog megtörténni.
  • Gondolhatja azt, hogy megtalálta a kiváló menekülőeszközt a nehéz időkben, ami a kamatemelések, vagy az infláció ellen nyújt védelmet. Azonban hiába voltak egyre egyértelműbb jelek a pénzromlás ütemének felfutására tavaly, a kriptoeszközök hónapok óta jelentős mértékben veszítettek az értékükből.
  • Meghatározhatják magukat természetesen úgy is, mint színtiszta spekulánsok, de ez bár legalább részben igaz a piaci szereplők többségére, mégis idegen a kriptovilág kultúrájától, amelynek a világ pozitív irányú megváltoztatása a magját képezi.
  • Nem szabad megfeledkezni az anonimitás lehetőségéről sem, amely számos okból, számos ember vagy akár szürke, illetve fekete zónákban is mozgó üzleti csoport számára remek értéktartó eszköz lehet. Sőt, még egyéb előnyei is lehet, ha egyéb eszközöket a kereskedelem elszámolására nem lehet alkalmazni, lásd lejjebb.

A kriptodevizák piacán mintha ezek a narratívák cserélgetnék, vagy egészítenék ki egymást, időről időre váltakozva, hogy éppen melyik faktor hajtja leginkább a piacot. Érthető módon ez a fajta permanens identitásválság nem tud kellő alapot adni ahhoz, hogy a bitcoin és társai tartós, még elfogadható szintű volatilitással rendelkező trendet tudjon kialakítani. Hiába a hosszú távon meglévő hatalmas emelkedés, az igazán nagy halak eddig elkerülték a piacot, mert mind az azt vezérlő faktorok, mind a magas volatilitás nehezen kezelhetővé teszi számukra ezt az eszközosztályt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés