Előfizetői tartalom

Tökéletes vihar az élelmiszerpiacon, egekben a műtrágya ára

Ukrajna orosz megszállása számos globális gazdasági következménnyel járt és jár a mai napig, beleértve az energiaválságot, az alapanyagok hiányát és a globális ellátási láncok megremegését. Valósággal megugrott a mezőgazdasági áruk ára is, ehhez pedig szorosan köthető a terményekhez nélkülözhetetlen műtrágya robbanásszerű drágulása - a műtrágyagyártáshoz szükséges legfontosabb összetevőknek ugyanis Oroszország a legfontosabb exportőre. És ha mindez nem lenne elég, a kifejezetten kedvezőtlen időjárási körülmények és az üzemek műszaki nehézségei is világszerte felfelé hajtották az élelmiszerpiaci árakat. A megemelkedett alapanyagárak természetesen a tőzsdéken is éreztették hatásukat, sok befektető fordult a háború kitörése óta a mezőgazdasági vállalatok felé, a kimondottan műtrágya-előállítással foglalkozó cégek részvényei is nagyot emelkedtek február közepe óta - mindezek tükrében az a kérdés maradt, hogy vajon befektetői szempontból akad még jó lehetőség a műtrágyával foglalkozó vállalatok háza táján, vagy ez a vonat már “elment”? Elemzésünkben ennek járunk utána.

Kedvező kondíciókkal kínálunk kereskedési lehetőséget a nemzetközi tőzsdén elérhető termékekre és közel 700 befektetési alapra. Ha mindez nem elég, a Portfolio Online Tőzsde számládhoz csatolhatod a Portfolio Global szolgáltatást is, ahol 27.000 termékkel kereskedhetsz. További információkért klikkelj ide! (X)

Műtrágyapiaci kilátások

Oroszország a világ legnagyobb műtrágyaexportőre, az Ukrajnával február közepén kezdett háborúja sok egyéb alapanyaghoz és mezőgazdasági termékhez hasonlóan jócskán felhajtotta a műtrágyagyártáshoz szükséges legfontosabb összetevők, például a földgáz, a karbamid és a diammónium-foszfát árát is. A karbamid (urea) határidős ára 46 százalékkal ugrott meg a február 24-én kezdődött invázió óta, míg a diammónium-foszfát vagy DAP határidős ára  24 százalékkal, a földgáz ára pedig komoly volatilitás mellett 37 százalékkal emelkedett.

A műtrágyaárak az elmúlt 18 hónapban elsősorban az orosz-ukrán háborúnak köszönhetően már több mint kétszeresére emelkedtek, ami világszerte megnehezíti a 2022-es ültetési szezonra készülő gazdák dolgát. Eközben Brazíliában, a világ egyik legnagyobb kukoricaexportőrének számító országban a gazdák még mindig a nagy safrinha, vagyis a második kukoricatermés vetését végzik - Brazília pedig nagymértékben támaszkodik Oroszországra a nitrogén műtrágya behozatalában, amelyre a kukorica kelését követően számos területen szükség lesz.

Miről szól még a cikk?

  • Betett az orosz-ukrán háború az élelmiszerpiacnak: megszakadó ellátási láncok, energiaválság és nyersanyaganyaghiány.
  • Oroszország a világ legnagyobb műtrágyaexportőre, robbanásszerű drágulások voltak a legfontosabb összetevők árában.
  • Reagáltak a befektetők, előszeretettel zsákolták a műtrágya-előállítással foglalkozó vállalatok részvényeit.
  • Maradt még jó befektetési lehetőség?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés