Előfizetői tartalom

Háború? Infláció? Kamatemelések? Ezeknek a részvényeknek meg sem kottyan mindez!

Ahogyan az év elején megírtuk: a 2022-es esztendő a volatilitás éve lesz a pénzügyi piacokon. Ez a vélekedésünk eddig sajnos beigazolódott és a befektetők jó részének számos álmatlan éjszakát okozott az árfolyamok hektikus viselkedése. A kamatemelési ciklus kezdete már eleve világszerte komoly nyomás alatt tartotta a tőzsdéket, nem is beszélve az egyre súlyosabb energiaválságról, a COVID lecsengése után is nehezen magukra találó ellátási láncokról, a chip hiányról, az alapanyagok árának megugrásáról. Mindezek és a korábbi monetáris és fiskális stimulusok hatására az infláció is egyre inkább elszabadul világszerte, sok helyen régóta nem látott mértékű fogyasztói árindex adatokat a felszínre hozva. Ha ez még nem lenne elég, olaj volt a tűzre Oroszország támadása Ukrajna ellen, ami mind az energiahordozók, mind a gabonák árfolyamát az egekbe lőtte, a részvénypiacokat pedig egy időre a mélybe küldte. Bár innen komoly visszapattanás történt, a nagy hullámvasútba rengeteg befektető beleszédült. Vannak viszont olyan szektorok, ágazatok és részvények, ahol a nehéz időszak alatt az emelkedés kis túlzással töretlen volt, ráadásul a volatilitás is sokkal kevésbé borzolta a kedélyeket. Négy ilyen papírt mutatunk meg, és a technikai elemzés segítségével a következő hetekre, hónapokra szóló várakozásokat is megvizsgáljuk.

Kedvező kondíciókkal kínálunk kereskedési lehetőséget a nemzetközi tőzsdén elérhető termékekre és közel 700 befektetési alapra. Ha mindez nem elég, a Portfolio Online Tőzsde számládhoz csatolhatod a Portfolio Global szolgáltatást is, ahol 27.000 termékkel kereskedhetsz. További információkért klikkelj ide! (X)

Bár elsőre talán sokaknak az energia szektor juthatna az eszébe, amely remekül teljesített az elmúlt fél év során, ám ezeket a részvényeket nem igazán kerülte el a volatilitás és komoly extra kockázatokat kell azoknak futni, akik ebben vállaltak pozíciót. Ugyanis a háború vége, vagy az energiaválsággal kapcsolatos hírek mind okozhatnak nagymértékű zuhanást is, és ezeknek időpontját rendkívül nehéz belőni.

Sokkal célravezetőbb volt mostanában az alapanyaggyártók szektorából szemezgetni, amely nemcsak jelentős relatív erőt tudott felmutatni, de az elmúlt fél évben mindvégig pozitív tartományban tudott maradni, miközben a globális nagy kapitalizáció egy adott ponton 12% feletti veszteséget is kénytelen volt elkönyvelni szeptember végéhez képest. Ez jól látszik az alábbi grafikonon, amelyen a szektor ETF-ét (XLB) zölddel, a fejlett világ részvénypiacainak az ETF-ét (EFA) pedig pirossal.

Erről szól még a cikk:

  • Bányászat új csúcsokon
  • Aranyban a trend
  • Vegyipar fontos ellenállásnál
  • A gáz nem gáz

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés