Előfizetői tartalom

Valami nagyon furcsa történik az olajrészvények piacán

Az elmúlt hónapok a pénzügyi piacokon mind az olaj, mind az energia szektor sikertörténetéről szóltak. A két eszköz kategória értelemszerűen kéz a kézben jár, ám az utóbbi hetekben mintha kezdenének eltérő irányba kacsintgatni és az együttmozgás is szinte teljesen megszűnt közöttük. A technikai elemzés segítségével ennek jártunk utána, illetve megnéztük, hogy mely részvények lehetnek a legérdekesebbek a következő hetekben, hónapokban.

Kedvező kondíciókkal kínálunk kereskedési lehetőséget a nemzetközi tőzsdén elérhető termékekre és közel 700 befektetési alapra. Ha mindez nem elég, a Portfolio Online Tőzsde számládhoz csatolhatod a Portfolio Global szolgáltatást is, ahol 27.000 termékkel kereskedhetsz. További információkért klikkelj ide! (X)

Az Energy Select Sector SPDR Fund egy igencsak fejnehéz ETF, hiszen a két nagy olajmammut, az Exxonmobil és a Chevron együtt majdnem 44%-át teszi ki a teljes portfóliójának. Bár elvileg ez az alap a teljes energia szektort lefedi, a kapitalizációval történő súlyozás miatt elsősorban ezeknek a legnagyobb integrált olaj és gáz óriásoknak a teljesítményét követi le, miközben a kitermelő és beszállító ágazatok szerepe meglehetősen kicsi. Emiatt ez az ETF is alkalmas lehet arra, hogy az olajár hatásaira leginkább érzékeny vállalatok részvénypiaci alakulását lekövesse, és a két eszközt így van is értelme összehasonlítani.

Nem túl meglepő módon az olaj árfolyama és az energia szektor ETF-e nagyon magas együttmozgást is mutat. A korrelációs együttható a középtávú trend folyamán szinte végig 0,5 felett volt, de gyakran közel volt a maximális értékhez is. A piaci hangulat gyors változása esetén természetesen pár napos időszakok mindig voltak, amikor átmenetileg ez visszaesett, de jellemzően magas szinteken ragadt. Emögött természetesen az áll, hogy az olajár emelkedése az egyik legerősebb faktor a nagy olajcégek eredményességét tekintve. Másképpen megfogalmazva:

Erről szól még a cikk:

  • Miért van divergencia az olaj és az energia szektor között?
  • Mit várhatunk a szektortól?
  • Miért ilyen erős a legnagyobb amerikai olajvállalat?
  • Nemcsak méretében marad el a második legjobb részvény az élenjárótól?
  • Mit csinálnak a kisebb szereplők?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés